Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bosnu zasiahol ničivý požiar, ktorý vypukol v migračnom centre: Desiatky ranených

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: Tip čitateľa/Ján V.)

SARAJEVO - Najmenej 29 ľudí utrpelo popáleniny a zranenia pri požiari, ktorý vypukol v sobotu ráno v centre pre utečencov v meste Velika Kladuša na severozápade Bosny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu políciu.

V stredisku bývajú stovky migrantov, ktorí na svojej ceste do západnej Európy uviazli na Balkáne. Príčina požiaru nebola bezprostredne známa; miestne médiá odvysielali zábery ľudí vyskakujúcich pred ohňom a hustým dymom z okien. Polícia uviedla, že do okolitých nemocníc bolo prevezených na ošetrenie a následnú liečbu 29 osôb.

Cez Bosnu prechádza - utekajúc pred vojnou a chudobou vo svojich domovských krajinách - smerom na Západ v súčasnosti až niekoľko tisíc migrantov. Väčšinou sa zhromažďujú na severozápade tejto bývalej juhoslovanskej republiky, hraničiacej s členom Európskej únie Slovinskom.

Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) tento týždeň oznámila, že v parkoch a opustených budovách prespávajú na území Bosny až tisícky migrantov a utečencov, z ktorých už niektorí aj v dôsledku týchto nepriaznivých životných podmienok zahynuli.

Podľa údajov bosnianskych bezpečnostných agentúr prišlo vlani zo Srbska a Čiernej Hory do Bosny približne 25.000 migrantov pochádzajúcich z Ázie a zo severnej Afriky a od začiatku tohto roka približne 6000 ľudí. Iba 3500 osôb bolo ubytovaných v tranzitných centrách, pričom tisíce zostali prespávať vonku.

Viac o téme: PožiarMigrantiBosnaMigračné centro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu