Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Národ otvoril ústa a poslal hlasný odkaz: Baby Merkelová? Nemá na to, nie je hodná pozície

Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela Merkelová Zobraziť galériu (3)
Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela Merkelová (Zdroj: TASR/DPA)

BERLÍN - Väčšina Nemcov sa domnieva, že nová šéfka Kresťanskodemokratickej únie Annegret Krampová-Karrenbauerová nie je pripravená nahradiť Angelu Merkelovú na poste kancelárky. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky televízie RTL, ktorý vypracoval inštitút Forsa. Podľa agentúry Reuters ide o prekážku v prípravách ich strany na hladkú výmenu vodcov v krajine.

Merkelová, najdlhšie slúžiaca európska líderka, vlani v októbri ohlásila, že štvrtý mandát vo funkcii nemeckej kancelárky bude jej posledným. V decembri odovzdala pozíciu predsedníčky svojej CDU Krampovej-Karrenbauerovej, čo bolo vo všeobecnosti vnímané ako začiatok odovzdania moci.

Prieskum ukázal, že 70 percent opýtaných Nemcov si myslí, že Krampová-Karrenbauerová nie je schopná prevziať funkciu kancelárky. Chcú, aby ňou Merkelová zostala až do roku 2021, keď sa v Nemecku skončí súčasné volebné obdobie. Dokonca aj 52 percent opýtaných podporovateľov CDU sa domnieva, že 56-ročná šéfka CDU, ktorú niekedy prezývajú aj "mini Merkelová", nie je vhodnou kandidátkou na post kancelárky. Spoločnosť realizovala prieskum na vzorke 1501 respondentov 27. a 28. mája.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová  (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Prieskum sa uskutočnil po niekoľkých neuvážených vyjadreniach Krampovej-Karrenbauerovej a špekuláciách, že Merkelová by ako kancelárka mohla skončiť skôr a ujať sa bližšie nespresnenej "veľkej" funkcie v štruktúrach Európskej únie v Bruseli. Šesťdesiatštyriročná politička tieto dohady opätovne tento mesiac rozptýlila, keď uviedla, že po odslúžení svojho štvrtého funkčného obdobia nebude dostupná pre žiadny ďalší politický úrad.

Annegret Krampová-Karrenbauerová
Zobraziť galériu (3)
Annegret Krampová-Karrenbauerová  (Zdroj: TASR/AP/Peter Kneffel)

Krampová-Karrenbauerová vyhlásila, že nemá ambíciu nahradiť Merkelovú v kresle kancelárky do roku 2021. Reuters pripomenul, že strany tzv. veľkej koalície v Nemecku — konzervatívny blok CDU/CSU a sociálni demokrati (SPD) — vyšli z tohtoročných volieb do Európskeho parlamentu oslabené.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováAnnegret Krampová-Karrenbauerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu