Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NATO a Európska únia pod obrovským tlakom: Rusko a Srbsko na nich nenechali nitku suchú

Aleksandar Vučič Zobraziť galériu (4)
Aleksandar Vučič (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Rusko a Srbsko obvinili NATO a Európsku úniu z nárastu napätia v Kosove, kde v utorok špeciálne jednotky podnikli raziu na Srbmi obývanom severe krajiny, informovala agentúra AP.

Incident v Kosove podnietili "tí, ktorí chcú vytvoriť nárazníkovú zónu s Ruskom na Balkáne" a "ktorí chcú všetkých natlačiť do NATO", vyhlásil v stredu počas návštevy Slovinska ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Pripomenul, že úrady v Kosove majú pod kontrolou práve NATO a EÚ.

Srbský prezident Aleksandar Vučič obvinil v stredu mierové jednotky pod vedením NATO v Kosove, KFOR, že "klamali", keď tvrdili, že Belehrad vopred informovali o operácii. "NATO by si malo robiť svoju prácu, keď nebude, sú iní, ktorí budú," varoval Vučič. Kosovská polícia uviedla, že operácia bola zameraná proti organizovanému zločinu a primárne sa týkala iných policajtov - a že pri zásahu utrpelo zranenia päť mužov zákona a šesť civilistov.

Srbský prezident Aleksandar Vučič
Zobraziť galériu (4)
Srbský prezident Aleksandar Vučič  (Zdroj: TASR/AP/Marko Drobnjakovic)

Vučič v reakcii na raziu nariadil svojim jednotkám plnú bojovú pohotovosť. Neskôr bilancoval, že špeciálne jednotky zatkli počas razie 19 policajtov a deväť civilistov - Srbov z obce Zubin Potok, ktorí sa postavili na odpor kosovskej polícii. Medzi zatknutými bol aj ruský diplomat Michail Krasnoščekov, člen Misie OSN v Kosove. Skončil so zraneniami v nemocnici.

Cieľom Prištiny je zatknutie veliteľa polície pre severné Kosovo

Konečným cieľom Prištiny je zatknutie veliteľa kosovskej polície pre severné Kosovo Željka Bojiča, vyhlásil v stredu srbský prezident Aleksandar Vučič. Podľa jeho slov utorňajší "nájazd" špeciálnych jednotiek kosovskej polície na severe Kosova a zatknutie Srbov podnecuje srbských policajtov konať tak, aby boli "horší ako Albánci", čo "ale nebudú".

Aleksandar Vučič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Darko Vojinovic)

"Všetko, čo robia, je niečo zneužiť a pokúsiť sa urobiť vinníka zo Srbska. Ale toto všetko sa musí skončiť, všetky ich príbehy," povedal Vučič novinárom po návšteve vojenskej internátnej školy v Belehrade. Citoval ho spravodajský server B92.net. Vučič vyzval srbský ľud v Kosove, aby sa zjednotil viac ako kedykoľvek predtým. "Všetko, čo musím povedať, je to, že Srbsko ochráni svojich ľudí a nebude nečinne sedieť," povedal Vučič.

Kosovo blokuje prevoz zbitého ruského diplomata 

Kosovské úrady blokujú snahu o prevoz ruského diplomata, člena Misie OSN v Kosove do nemocnice v Belehrade po tom, čo ho v utorok na severe Kosova zranili policajti. Informoval o tom v stredu ruský veľvyslanec v Srbsku Alexandr Čepurin. "Je poburujúce, že úrady v Prištine stále vzdorujú evakuácii ruského pracovníka misie OSN Michaila Krasnoščekova, ktorého brutálne zbili ich 'policajti', do Belehradu na lekárske ošetrenie. Toto presahuje ľudské chápanie," citovala Čepurina agentúra TASS.

Na fotke sú príslušníci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Ruské veľvyslanectvo predtým informovalo, že Krasnoščekova prevezú do vojenskej nemocnice v Belehrade. Aj riaditeľ nemocnice v Mitrovici uviedol, že Krasnoščekov utrpel "vážne zranenia hlavy" a prevezú ho do Belehradu. Kosovský prokurátor vyrukoval v stredu s požiadavkou zbaviť Krasnoščekova diplomatickej imunity. Podozrieva ho z toho, že bránil utorňajšej policajnej razii na Srbmi obývanom severe Kosova, informovala agentúra AFP.

UNMIK potvrdila, že Krasnoščekova nakrátko zadržali a so zraneniami skončil v nemocnici. Polícia tvrdí, že Krasnoščekova a ďalšieho člena UNMIK, miestneho občana, zadržali, keď svoje auto so značkami UNMIK použili ako "barikádu", aby bránili polícii vstúpiť do obce Zubin Potok. Žiadosť prokurátora z Mitrovice prichádza napriek hnevu Moskvy, ktorá zadržanie Krasnoščekova označila za provokáciu a porušenie jeho diplomatickej imunity.

Viac o téme: RuskoSrbskoKosovoAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu