Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Eurovoľby začali obrovským fiaskom: Občania nemohli voliť, v Londýne vládla desivá panika

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa vo Veľkej Británii konajú už vo štvrtok, sprevádzajú v tejto krajine veľké komplikácie. Ako píše britský denník The Independent, volebné komisie odopierajú právo odvoliť stovkám občanov iných krajín Európskej únie.

Odôvodnenia bývajú rôzne, najčastejšie však ide o problémy s formulárom "UC1", ktorý podľa volebného zákona musí vypísať každý občan krajiny EÚ mimo Británie, ak chce voliť v tejto krajine. "Práve mi bolo odopreté právo voliť, napriek tomu, že som registrovaným občanom EÚ. Môj britský manžel dostal volebné lístky, no mne jednoducho povedali - 'choďte voliť do svojej krajiny’," popisuje svoju skúsenosť jedna z odmietnutých voličiek.

Podobnú skúsenosť mala aj učiteľka Emma Zürcher: "Žijem vo Veľkej Británii šesť rokov, platím dane, zapájam sa do dobrovoľníctva a učím vaše deti, ale nemôžem voliť," povedala pre The Independent. Denník na základe informácií z rôznych častí krajiny usudzuje, že ide o veľmi rozšírený problém.

Eurovoľby začali obrovským fiaskom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Je to šokujúce - ľuďom, ktorí dlhé roky žijú, pracujú a majú rodiny v tejto krajine, ukazujeme otvorené nepriateľstvo a upierame im ich demokratické práva," zhodnotila situáciu Gina Miller, politická aktivistka bojujúca za zotrvanie Veľkej Británie v EÚ.

V Londýne objavili nevybuchnutú bombu

Voľby do Európskeho parlamentu vo Veľkej Británii vo štvrtok skomplikoval aj nález nevybuchnutej bomby na stavenisku v Kingstone v severozápadnom Londýne. Po tomto náleze rýchlo zatvorili dve blízke volebné miestnosti, evakuovali aj viacero škôl a iných budov a ich obyvateľov zhromaždili v kostole, až kým bombu nedeaktivujú experti na zneškodňovanie výbušnín. Voliči, ktorí patrili do dvoch zatvorených volebných miestností, môžu odvoliť na iných miestach.

Eurovoľby začali obrovským fiaskom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: VoľbyVeľká BritániaEurópska úniaEurovoľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu