Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zomrel najstarší Rus (†123): FOTO Narodil sa ešte za cára, z jeho rád by sme si mohli brať príklad

Appaz Iliev Zobraziť galériu (4)
Appaz Iliev (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Dôchodca, o ktorom sa tvrdí, že bol najstarším Rusom, zomrel vo veku 123 rokov. Otec ôsmich detí Appaz Iliev z Ingušskej republiky neďaleko Gruzínska sa vraj narodil ešte za vlády posledného cára, bojoval v prvej svetovej vojne a väčšinu svojho života sa živil ako pastier. Jeho pôvodné záznamy o narodení sa však stratili, takže jeho vek sa nedá overiť. Každopádne mal tento muž veľmi zdravý pohľad na svet a jeho rady by mohli poslúžiť aj mladšej generácii.

Zomrela žena (†128), ktorá mala prepísať históriu dlhovekosti: VIDEO Jednoduchý recept na život

Iliev pripisoval svoj dlhý život jedenástim hodinám spánku denne. Na dôchodku chodil vždy do postele o 19. hodine večer a vstával o šiestej ráno. Vyhýbal sa lekárom a liekom, ako sa len dalo, hoci vo veku údajných 121 rokov podstúpil operáciu oka kvôli kataraktu. Jedol len čerstvú zeleninu z vlastnej záhrady a lokálne mäso v dedine Guli na odľahlom ruskom Kaukaze. Denne pil mlieko a čerstvú pramenitú vodu.

Iliev vysvetlil, že bol pastierom už od siedmich rokov, bojoval za Červenú armádu v ruskej občianskej vojne 1917 - 1922 a vo veku 45 rokov ho už považovali za príliš starého na to, aby bojoval v druhej svetovej vojne, namiesto toho sa stal vodičom traktora.

Zomrel najstarší Rus (†123):
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V roku 1944 bol na Stalinov príkaz deportovaný spolu s ďalšími etnickými Ingušmi do Kazachstanu, kde žil v chudobe v exile. Mal osem detí, 35 vnúčat, 34 pravnúčat a niekoľko pra-pravnúčat. Hoci ho označujú na najstaršieho Rusa, nikdy sa po rusky nenaučil a podľa portálu MailOnline hovoril rodnou inguštinou.

Aj ako 115-ročný ešte dokázal vysadnúť na koňa a ísť do polí, aby zahnal dobytok. V 119 rokoch stále kosil trávu a dokonca mal všetky vlastné zuby. Appaz v rozhovore s novinármi tvrdil, že pochádza z rodiny, ktorej členovia sa dožívajú vysokého veku. Jeho dedko sa vraj dožil 120 rokov, znovu sa oženil ako 80-ročný a splodil ešte ďalších osem detí.

Zomrel najstarší Rus (†123):
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Appazova manželka Madinat zomrela v roku 2014. Pár sa stretol v Kazachstane, keď muž šoféroval svoj traktor a videl, ako iný ide v protismere. Sledoval ho a zistil, že žena zaspala za volantom. Preskočil teda na jej traktor a láska bola na svete.

Appaz je vedený v Ruskej knihe rekordov ako najstarší muž krajiny od roku 2015. Jeho vnuk Mustafa Iliev uviedol, že podľa jeho dedka bolo na prvom mieste zostať aktívnym a byť stále v pohybe. Jeho obľúbenou vetou bolo: "Ak vidíte nejakého človeka, ktorý potrebuje pomoc - neodvracajte hlavu. Choďte a pomôžte mu."

Zomrel najstarší Rus (†123):
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Pri pohľade na vás, by mali ľudia povedať: výborne, čí je to syn? Z ktorej rodiny pochádza? pretože ste zodpovední nielen za svoju dôstojnosť, ale aj vážnosť celej rodiny," znela dedkova ďalšia rada.

Ťažký osud najstaršej a najnešťastnejšej ženy (128): Neprežila jediný pekný deň, boží trest

No a nie menej dôležitým pre neho bolo, že si treba ceniť to, čo máme a deliť sa o to s ostatnými. Appaz často zabil svoje zviera kvôli mäsu a podelil sa oň s chudobnými. „Keď sme žili v exile v Kazachstane, naša rodina bola často hladná, vieme všetko o živote v chudobe. Pracovali na poliach, ale nemohli jesť úrodu. Každý deň, keď išli domov, ich vrecká a klobúky kontrolovali. Ale čoskoro sa naučili nosiť vysoké topánky a podarilo sa im ukryť nejakú kukuricu... tak prežili a živili rodinu," vysvetlil Mustafa Iliev.

Viac o téme: Appaz IlievNajstarší Rus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu