Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Demonštranti v Gruzínsku sa chceli dostať do parlamentu: Nasledoval tvrdý zákrok polície

Protesty v Gruzínsku Zobraziť galériu (4)
Protesty v Gruzínsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

TBILISI - Desiatky ľudí utrpeli v noci zo štvrtka na piatok zranenia pri zrážkach gruzínskej polície s demonštrantami. Bezpečnostné zložky použili proti davu vodné delá a gumové projektily po tom, ako sa demonštranti opakovane pokúsili vniknúť do budovy parlamentu v Tbilisi. Písali o tom agentúry AP a Interpressnews.

Podľa vyhlásenia Davita Sergeenka, ktorý pôsobí ako poradca gruzínskeho premiéra Mamuku Bachtadzeho, bolo v súvislosti s nepokojmi hospitalizovaných 69 ľudí. Zranenia utrpelo 39 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 30 demonštrantov. Polícia sa najskôr pokúsila rozohnať dav za pomoci slzotvorného plynu, avšak ani to nezabránilo demonštrantom v opakovaných pokusoch o preniknutie do budovy parlamentu. Napriek tomu, že príslušníci bezpečnostných zložiek dav zakaždým odrazili, podarilo sa podľa AP niektorým z protestujúcich odobrať policajtom ich štíty. 

Protesty v Gruzínsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Agentúra Interpessnews zas uviedla, že pri zrážkach utrpeli zranenia aj novinári z miestnych médií. Polícia už v súvislosti s násilnosťami zatkla niekoľko osôb. Hlavným dôvodom útoku na parlament a predtým mohutného zhromaždenia v centre Tbilisi bola skutočnosť, že počas každoročného Medziparlamentného zhromaždenia o pravosláví sa prítomným z miesta predsedu gruzínskeho parlamentu prihovoril komunistický poslanec ruskej Štátnej dumy Sergej Gavrilov. Ten v predvečer svojej cesty do Tbilisi uviedol, že považuje uznanie Abcházska a Južného Osetska Ruskom za nezvratné. Následne skupina gruzínskych opozičných poslancov požadovala, aby ruská delegácia opustila rokovaciu sálu.

Protesty v Gruzínsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Jej členovia následne odišli do hotela v centre Tbilisi, v blízkosti ktorého sa začal protest. Keď Gavrilov a iní delegáti opustili hotel, účastníci protestu na nich liali vodu. Ruská delegácia potom z Gruzínska odišla. Mnohí účastníci štvrtkovej demonštrácie mávali zástavami EÚ a držali cedule s nápisom "Rusko je okupant". "Toto je spontánny protest obyčajných Gruzíncov, ktorý neorganizuje nijaká politická strana," uviedol pre AFP poslanec Giga Bokeria z opozičnej strany Európske Gruzínsko.

Protesty v Gruzínsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Zurab Tsertsvadze)

Gruzínsky oligarcha Bidzina Ivanišvili, ktorý je pokladaný za šedú eminenciu vládnucej strany Gruzínsky sen, vo vyhlásení uviedol, že "plne zdieľa úprimné rozhorčenie občanov Gruzínska". "Je neprijateľné, aby predstaviteľ okupantského štátu predsedal nejakému fóru v Gruzínskom parlamente," dodal Ivanišvili.

Ďalšie protesty budú večer

Gruzínska opozícia zvoláva na piatok večer ďalšiu protestnú akciu, ktorá sa začne o 19.00 h miestneho času pred budovou parlamentu. Informuje o tom agentúra Interfax. Agentúra TASS napísala, že gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v dôsledku udalostí v Tbilisi prerušila návštevu Bieloruska a vracia sa do vlasti.

Ide o reakciu na zásah polície proti účastníkom štvrtkovej pokojnej demonštrácie, ktorej účastníci žiadali odstúpenie predsedu parlamentu Irakliho Kobachidzeho, šéfov ministerstva vnútra a bezpečnostnej služby.

Viac o téme: ParlamentDemonštrantiPolícia TbilisiGruzínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu