Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzi pri operácii v Afrike vyslobodili štyroch rukojemníkov: Dvaja vojaci zaplatili životom

Padlí vojaci Cédric de Pierrepont (vľavo) a Alain Bertoncello. Zobraziť galériu (2)
Padlí vojaci Cédric de Pierrepont (vľavo) a Alain Bertoncello. (Zdroj: TASR/AP/French Army)

PARÍŽ - Francúzske sily oslobodili na severe afrického štátu Burkina Faso dvoch francúzskych rukojemníkov, ako aj po jednom občanovi z USA a Južnej Kórey. Vojenská akcia si vyžiadala životy dvoch francúzskych vojakov, informovali v piatok agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojenská operácia sa uskutočnila v noci na piatok s cieľom oslobodiť dvoch francúzskych turistov Patricka Picqueho a Laurenta Lassimouillasa, ktorí zmizli 1. mája v odľahlom národnom parku Pendjari v Benine.

V Burkine Faso zaznamenali v posledných rokoch nárast vrážd, z ktorých sú obviňovaní džihádisti. Násilie na severe krajiny sa začalo ešte v roku 2015, odkedy sa rozšírilo aj na východ, do blízkosti hraníc s Togom a Beninom.

Burkinská vláda vyhlásila koncom uplynulého roka výnimočný stav v siedmich z 13 samosprávnych oblastí krajiny po tom, ako pri útoku blízko hranice s Mali zahynulo desať žandárov. Útoky predtým trikrát otriasli aj hlavným mestom Ouagadougou, kde prišlo o život celkove 60 ľudí.

Viac o téme: RukojemníciBurkina FasoFrancúzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu