Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Venezuelský líder je vo väzení: Do väznice ho museli odtiahnuť, napätie v krajine eskaluje

Polícia v Caracase bránila zhromaždeniu prívržencov Juana Guaidóa.
Polícia v Caracase bránila zhromaždeniu prívržencov Juana Guaidóa. (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

CARACAS - Zástupcu venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa zatkla štátna tajná služba Sebin. Edgar Zambrano, podpredseda Národného zhromaždenia, odmietol vystúpiť zo svojho auta, a tak ho odtiahli do väznice.

Líder strany Demokratická akcia Carlos Prosperi novinárom povedal, že chvíľu pred zatknutím sa stretol so Zambranom v hlavnom meste Caracas. Ako dodal, politika zrejme previezli do väzenia El Helicoide v centre mesta. Guaidó už označil celú situáciu za "absurdnú".

Politika zatkli deň po tom, ako venezuelský súd nariadil obvinenie z velezrady voči Zambranovi a ďalším šiestim členom Národného zhromaždenia. Dôvodom je ich účasť na neúspešnom vojenskom prevrate.

Guaidóa uznalo za dočasného prezidenta Venezuely viac ako 50 krajín. Venezuelský prezident Nicolás Maduro obklopený veliteľmi v uniformách nedávno vyzval ozbrojené sily krajiny, aby spoločne bojovali proti "zradcom". Guaidó predtým vyzval armádu, aby sa postavila na ich stranu. Namiesto toho však nasledovali krvavé zrážky medzi demonštrantmi a políciou v mestách naprieč krajinou.

Rusko neplánuje zvyšovať počet svojich vojenských špecialistov

Moskva neplánuje podľa podpredsedu ruskej vlády Jurija Borisova zvyšovať počet svojich vojenských špecialistov vo Venezuele. Vo štvrtok o tom informovala agentúra RIA Novosti.

"Vôbec o tom neuvažujeme," odpovedal Borisov na otázku, či Rusko bude do tejto juhoamerickej krajiny posielať ďalších príslušníkov svojich ozbrojených síl. Dve lietadlá ruských vzdušných síl pristáli 23. marca vo venezuelskom hlavnom meste Caracas a na ich palubách sa nachádzalo takmer 100 ruských vojakov, napísali už skôr mieste médiá.

"Podieľajú sa na plnení dohôd v oblasti vojensko-technickej spolupráce," uviedla vtedy v tejto súvislosti hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Biely dom už v tejto spojitosti varoval Rusko a ďalšie krajiny podporujúce vládu venezuelského prezidenta Nicolása Madura, že ak budú do Venezuely vysielať vojakov či vojenskú techniku, USA to budú považovať za "priame ohrozenie" bezpečnosti tohto regiónu.

EÚ a Limská skupina odsúdili zatknutie opozičného politika Zambrana

Európska únia a Limská skupina vo štvrtok odsúdili zatknutie podpredsedu venezuelského parlamentu Edgara Zambrana, ktorým podľa nich došlo k porušeniu ústavy krajiny, informovala agentúra DPA."Zambranovo zatknutie je politicky motivovaný krok, ktorý má za cieľ umlčať Národné zhromaždenie," uvádza sa vo vyhlásení EÚ, ktorá žiada jeho okamžité prepustenie

EÚ bude podľa vyhlásenia aj naďalej prostredníctvom rôznych politických nástrojov reagovať na pokračujúce narúšanie  činnosti demokratických inštitúcií, právneho štátu a ľudských práv. Limská skupina združujúca 13 latinskoamerických krajín a Kanadu venezuelskú vládu obvinila zo "svojvoľného porušenia" Zambranovej poslaneckej imunity.

Zatknutie je "v rozpore s ústavou" a zároveň porušením "demokratických princípov a ľudských práv uznaných medzinárodným právom", uvádza sa vo vyhlásení skupiny. Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Kimberly Breierová na Twitteri varovala, že venezuelský prezident Nicolás Maduro a jeho spoločníci sú priamo zodpovední za Zambranovu bezpečnosť. "Ak nebude okamžite prepustený, bude to mať dôsledky," uviedla.
 

Viac o téme: VäzenieTajná službaZatkliVenezuelaJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu