Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trumpove veľké plány s Ruskom: Túžba zlepšiť vzťahy, dlhý telefonát s Putinom

Donald Trump a Vladimir Putin
Donald Trump a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump je presvedčený, že je možné dosiahnuť zlepšenie vzťahov s Ruskom. Napísal to v sobotu na Twitteri — deň po viac ako hodinovom telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

"Včera som mal veľmi dobrý telefonát s ruským prezidentom Putinom. Obrovský potenciál pre dobré/skvelé vzťahy s Ruskom napriek tomu, čo čítate a vidíte vo fake news médiách. Pozrite sa, ako vás zavádzali pri 'ruskej konšpirácii'. Svet môže byť lepším a bezpečnejším miestom. Pekné!" napísal Trump. 

V apríli bola zverejnená správa špeciálneho vyšetrovateľa Roberta Muellera o údajnom prepojení Ruska a prezidentskej kampane Donalda Trumpa. Mueller ukončil vyšetrovanie po takmer dvoch rokoch 22. marca. Jeho správa sa zameriava na otázku zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016 volieb, ako aj na to, či v tom bola Trumpova kampaň nápomocná a či sa Trump následne snažil mariť vyšetrovanie. 

Mueller síce nezistil žiadne zločinecké spolčenie medzi Trumpovou kampaňou a ruskou vládou s cieľom zasahovať do amerických volieb, neočistil však Trumpa, pokiaľ ide o možné marenie vyšetrovania. Muellerova správa odhaľuje, ako sa Trump opakovane pokúšal získať kontrolu nad vyšetrovaním. Spomína sa v nej odvolanie riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, pokyny podriadeným, aby zaistili stiahnutie Muellera z vyšetrovania, a snahy nabádať svedkov na odmietanie spolupráce.

Vzťahy medzi USA a Ruskom sú najhoršie od konca studenej vojny. Obe krajiny majú odlišné názory na súčasné kľúčové témy ako sú konflikt na Ukrajine, vzťah k Iránu, likvidácia jadrových zbraní či situácia vo Venezuele.

Viac o téme: TelefonátVladimír PutinDonald TrumpVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu