Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Severná Kórea opäť testuje: K Japonskému moru vystrelila viacero neidentifikovaných striel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Sepahnews via AP)

SOUL - Severná Kórea vystrelila v sobotu smerom k Japonskému moru viacero neidentifikovaných "striel". Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády.

Ten pôvodne hovoril o jednej neidentifikovanej "rakete s krátkym doletom", neskôr o viacerých raketách. V najnovšom oznámení JCS uviedol, že Severná Kórea "vystrelila viacero striel s krátkym doletom" z "okolia mesta Wonsan" na východnom pobreží KĽDR, a to "v severovýchodnom smere medzi 9.06 h a 9.27 h" miestneho času. Strely podľa JCS leteli do vzdialenosti 70 až 200 kilometrov.

Severná Kórea minulý rok nevykonala žiadne raketové ani jadrové testy. Severokórejský vodca Kim Čong-un uskutočnil totiž svoje prvé a historické summity s lídrami Spojených štátov a Južnej Kórey. Sobotňajšie strely "neporušujú moratórium na testovanie rakiet", ktoré odsúhlasil Kim Čong-un, pretože moratórium "sa vzťahuje len na medzikontinentálne balistické rakety", vysvetlil analytik Ankit Panda. Ako uviedla agentúra AP, Japonsko medzitým oznámilo, že severokórejské strely neohrozili jeho bezpečnosť. Spojené štáty zas oznámili, že situáciu monitorujú.​

Južná Kórea kritizovala KĽDR za odpálenie rakiet krátkeho doletu

Južná Kórea označila najnovšie odpálenie rakiet krátkeho doletu KĽDR za porušenie vlaňajších dohôd o znížení napätia medzi oboma krajinami a vyjadrila "vážne znepokojenie". Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Vláda Južnej Kórey tvrdí, že na KĽDR vyvíja tlak, aby prestala s činnosťou, ktorá by mohla viesť k zvyšovaniu vojenského napätia, a zároveň sa usiluje o obnovenie rokovaní o denuklearizácii. Vyhlásenie Južnej Kórey nasledovalo po stretnutí poradcu prezidenta pre národnú bezpečnosť, ministra obrany, šéfa tajnej služby a ďalších vysokých predstaviteľov krajiny v sídle juhokórejského prezidenta v Modrom dome.

Juhokórejské úrady v súčasnosti v spolupráci so Spojenými štátmi analyzujú podrobnosti a zisťujú napríklad to, aký typ rakiet KĽDR odpálila. Vyhlásilo to juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí po telefonickom rozhovore Mikea Pompea s jeho juhokórejskou rezortnou kolegyňou Kang Kjong-wha. Tá predtým telefonovala i so šéfom japonskej diplomacie Taróom Kónom, s ktorým sa dohodli aj na koordinácii ďalších krokov.

Japonský minister obrany Takeši Iwaja uviedol, že severokórejské strely neohrozili bezpečnosť Japonska. Tokio sa pravdepodobne zdrží ostrých reakcií na adresu KĽDR, keďže premiér Šinzó Abe si chce zachovať dobré podmienky pre vlastný summit s Kim Čong-unom, píše AP. Vlani nevykonala KĽDR žiadne raketové ani jadrové testy. Severokórejský vodca Kim Čong-un uskutočnil totiž svoje prvé a historické summity s lídrami Spojených štátov a Južnej Kórey.​

Viac o téme: StrelyKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu