Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Budapešti tisíce ľudí kráčali Pochod života: Spomínali na obete holokaustu

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v Budapešti, aby si pripomenuli obete holokaustu. Zobraziť galériu (2)
Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v Budapešti, aby si pripomenuli obete holokaustu. (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v Budapešti, aby si Pochodom života pripomenuli obete holokaustu. Mimoriadnu pozornosť venovali organizátori tohtoročného pochodu spomienke na Jane Hainingovú, jedinú škótsku martýrku holokaustu, ktorá viedla v Budapešti škótsku misiu.

Organizátori tohto jedného z najväčších európskych protirasistických podujatí pozvali ministra britskej vlády zodpovedného za Škótsko Davida Mundella, ktorý vystúpi s prejavom.

Pochod smeroval od Námestia 15. marca k pomníku Topánky na dunajskom nábreží, ktorý je tvorený šesťdesiatimi pármi topánok odliatych zo železa na počesť zavraždených Židov. Maďarskí fašisti na tomto mieste židovským mužom, ženám i deťom najprv zviazali ruky šnúrkami od ich topánok, potom ich zastrelili a telá hodili do rieky.

"Pochod vznikol preto, lebo si treba spomínať, a nesmieme zabudnúť. Tento pochod je charakteristický pre Maďarsko, nikde inde sa nerobí, samozrejme okrem pochodu živých v Jeruzaleme a v Osvienčime. Tento rok je pochod zasvätený práve Škótsku, jednej pani Hainingovej, ktorá bola záchrankyňou Židov," povedala budapeštianska dobrovoľníčka Nadácie Pochodu života Magda Vadászová.

Tisíce ľudí sa v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Na konci pochodu premietli účastníkom československý film o Nicholasovi Wintonovi, britskom maklérovi a humanitárnom pracovníkovi, ktorý v roku 1939 zorganizoval záchranu 669 prevažne židovských detí z vtedajšieho predvojnového Česko-Slovenska.

V roku 1944 v podkarpatskom Mukačeve zriadili 16. apríla prvé maďarské geto. Od 15. mája do 8. júla 1944 odvliekli z maďarského územia 437.402 Židov, z nich 95 percent do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Pamätný deň holokaustu sa v Maďarsku pripomína z iniciatívy vládnej strany Fidesz od roku 2001.
 

Viac o téme: HolokaustBudapešťPochod života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu