Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Letuška sa nakazila vážnou chorobou: Varovanie pre cestujúcich rovnakej linky, vyhľadajte lekára

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

TEL AVIV - Letuška izraelských aerolinií El Al sa minulý týždeň pri lete medzi New Yorkom a Tel Avivom nakazila osýpkami a bola vo vážnom stave hospitalizovaná. Informovalo o tom izraelské ministerstvo zdravotníctva. Podľa izraelského televízneho kanála 12 bola žena očkovaná. Osýpky sú vysoko infekčné ochorenie, ktoré sa šíri kvapôčkami. Ochorenie sa môže komplikovať zápalom pľúc, zápalom stredného ucha, prínosových dutín alebo zápalom mozgu.

Prelomový krok: Odborníci si po 16 rokoch posvietili na imunitu Slovákov, pozrite sa na výsledky

Štyridsiatnička je podľa denníka The Times of Israel vo veľmi vážnom stave a dýcha pomocou prístroja. Izraelské ministerstvo zdravotníctva vyzvalo pasažierov letu z 26. marca, aby okamžite vyhľadali lekársku starostlivosť, ak sa u nich objavia príznaky vysoko infekčného ochorenia. Číslo letu medzi newyorským letiskom Johna F. Kennedyho a medzinárodným letiskom v Tel Avive bolo 002.

V Izraeli v uplynulom roku zaznamenali nárast počtu nákaz osýpkami - od marca 2018 podľa oficiálnych údajov ochorelo 3600 ľudí. Väčšinu prípadov zaznamenali medzi ultraortodoxným židmi, u ktorých je nízka zaočkovanosť.

Letuška sa nakazila vážnou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vlani v novembri osýpkam v Jeruzaleme podľahlo batoľa, išlo o prvú obeť tejto choroby v Izraeli za uplynulých 15 rokov. O mesiac neskôr na následky osýpok v Izraeli zomrela osemdesiatdvaročná žena.

Problém osýpok v súčasnosti trápi aj iné krajiny, ako napríklad Ukrajinu, Slovensko či Česko, kde sa v prvých troch mesiacoch tohto roka nakazilo výrazne viac ľudí ako za celý minulý rok. Odborníci sa domnievajú, že za šírením osýpok je okrem iného pokles podielu očkovaných v populácii kvôli odmietaniu či odsúvaniu očkovania. Ďalšími dôvodmi môžu byť vymiznutie imunity získanej očkovaním v detstve u časti dospelých, prípadne import choroby zo zahraničia.

Viac o téme: LietadloLetuškaOsýpkyIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu