Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Z podvodu zostáva rozum stáť: Muž na internete sľúbil Češke (47) milíóny od teroristov z Talibanu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photos/Allauddin Khan, File)

BRNO - Takmer o 300-tisíc českých korún (cca 11 700 eur) pripravil podľa polície ženu z Brnenska podvodník na internete. Ponúkal jej, že jej zo zahraničia pošle peniaze od teroristov, ktoré našiel, chcel od nej však zaplatiť poplatky.

Hľadáte lásku na internete? Výstraha! Češka neposlúchla zdravý rozum, prišla o závratnú sumu

Podľa českej polície si 47-ročná žena chcela na internete s niekým písať a cez inzerát začala chatovať s mužom, ktorý používal prezývku ScottMark44. "Po niekoľkých dňoch jej priateľ oznámil, že s ňou môže komunikovať iba cez e-mail. V ďalších e-mailoch sa jej zveril, že spolu so spolubojovníkmi po útoku Talibanu našli krabicu sa skoro štyrmi miliónmi dolárov (cca 3 540 000 eur, pozn. red.) a jedna tretina sumy je jeho. Peniaze jej vraj pošle prostredníctvom diplomata OSN, ale o celej akcii musí mlčať," uviedol dnes na policajnom webe hovorca Bohumil Malášek.

V ďalšom e-maile písal dotyčný o problémoch so zásielkou a nutnosti zaplatiť poplatok 9000 eur a nejaké ďalšie menšie poplatky. "Žene táto skutočnosť neprišla podivná. Nezarazila ju ani cieľová banka v Turecku. Peniaze teda odoslala," dodal hovorca.

Z podvodu zostáva rozum
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Po niekoľkých dňoch ženu už kontaktoval sám "diplomat". "S radostným oznámením, že peniaze už dorazili, ale je potrebné zaplatiť ďalší poplatok. Tentoraz 3500 eur. To už žena odmietla a prípad oznámila na polícii," vysvetlil hovorca. Žena napriek tomu prišla skoro o 300-tisíc korún.

Policajti apelujú na ľudí, aby pri zoznamovaní prostredníctvom internetu boli veľmi obozretní. Anonymita internetu umožňuje páchateľom jednoducho vyhľadať potenciálne obete, z ktorých potom môžu vylákať peniaze.

Viac o téme: PeniazePodvodTeroristiZoznamkaTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu