Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Smutná správa z Pakistanu: Dvojicu európskych horolezcov našli na Nanga Parbat mŕtvych

Karrar Haidri ukazuje fotografiu stratených horolezcov
Karrar Haidri ukazuje fotografiu stratených horolezcov (Zdroj: SITA/AP Photo/B.K. Bangash)

ISLAMABAD - Tím španielsko-pakistanských vysokohorských záchranárov našiel telá dvoch európskych horolezcov, ktorí sa koncom februára stratili v nepriaznivom počasí na deviatej najvyššej hore sveta Nanga Parbat. V sobotu o tom s odvolaním sa na vyhlásenie talianskeho veľvyslanca v Pakistane Stefana Pontecorva informovala agentúra AFP.

Talian Daniele Nardi (42) a Brit Tom Ballard (30) boli nezvestní od 26. februára po tom, ako ich pri výstupe na vrch Nanga Parbat (8125 m), ležiacom v severnom Pakistane, zastihlo nepriaznivé počasie. "Záchranný tím potvrdil, že siluety tiel, ktoré zbadal vo výške približne 5900 metrov, patria Danielemu a Tomovi," napísal Pontecorvo na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že pátranie bolo ukončené.

Po dvojici horolezcov pátrali aj s pomocou dronov a helikoptér skúsení horskí záchranári zo Španielska a Pakistanu. Záchrannú misiu však komplikovali mimoriadne lavínové nebezpečenstvo a dočasné uzavretie pakistanského vzdušného priestoru v súvislosti so zvýšeným napätím vo vzťahoch so susednou Indiou. 

Ballard bol synom britskej horolezkyne Alison Hargreavesovej, ktorá ako prvá žena na svete sólovo zdolala Mount Everest bez kyslíkovej bomby. Hargreavesová zahynula v roku 1995 pri výstupe na druhý najvyšší vrch sveta K2. Ten sa rovnako ako Nanga Parbat nachádza na severe Pakistanu. 

Viac o téme: SmrťHorolezciPakistanNanga Parbat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu