Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Erdoganov režim nemá zľutovania: Polícia použila proti zhromaždeniu žien slzný plyn

Ženy sa pred políciou skrývajú v obchode.
Ženy sa pred políciou skrývajú v obchode. (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ISTANBUL - Turecká polícia v piatok pomocou slzného plynu rozohnala demonštráciu v centre Istanbulu, na ktorej si niekoľko tisíc účastníkov, ale najmä účastníčok, pripomínalo Medzinárodný deň žien (MDŽ). Podľa polície šlo o nepovolené zhromaždenie. Režim tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana stále tvrdšie postupuje proti akýmkoľvek náznakom odporu či názoru vymykajúceho sa štátnej doktríne.

V posledných rokoch pozatýkal tisíce ľudí, napríklad za to, že protestovali proti Erdoganovej nenávistnej politike a násilným záťahom proti kurdskému etniku v Turecku aj v okolitých krajinách, alebo po tom, ako ich obvinil z inklinácie k tureckému duchovnému vodcovi Fethullahovi Gülenovi.

Gülen, ktorý žije v americkom exile, je pre Erdoganov režim podobným terčom, akým je pre niektorých európskych politikov americký finančník George Soros. Erdogan Gülena predstavuje ako najväčšie ohrozenie pre Turecko a jeho obyvateľov a obviňuje ho okrem iného aj zo zosnovania pokusu o prevrat z roku 2016. Podľa Gülena pokus o puč naopak zinscenoval samotný Erdogan, aby sa mohol následne drasticky porátať s domácou opozíciou.

 

 

Viac o téme: ProtestyTureckoMDŽ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu