Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Českému kamionistovi hrozí doživotie: Takmer zavinil tragickú zrážku, konečne prehovoril

Čech čelí v Nemecku obvineniu z pokusu o vraždu kvôli predbiehaniu.
Čech čelí v Nemecku obvineniu z pokusu o vraždu kvôli predbiehaniu. (Zdroj: FB/Mr.GermanTruck)

BRNO/BERLÍN - Krajský súd v Brne v piatok poslal do väzby vodiča kamiónu, ktorý čelí v Nemecku obvineniu z pokusu o vraždu kvôli riskantnému predbiehaniu na ceste B12 v bavorsko-českom pohraničí. Túto informáciu povedala hovorkyňa súdu Eva Angyalossy. Šoférov manéver zachytila ​​palubná kamera z kabíny predchádzaného nákladného vozidla.

Podľa Angyalossy 8. marca krajský súd rozhodol o takzvanej predbežnej väzbe. Trestný poriadok hovorí, že dôvodom pre jej uvalenie môžu byť obavy z úteku. Teraz bude záležať na štátnom zástupcovi, či navrhne väzbu, na ktorej konci by mohlo byť odovzdanie muža do Nemecka. Tam mu na základe prísnych sadzieb hrozí doživotný trest. „Muža sme zadržali na základe eurozatykača vydaného nemeckou políciou,“ povedala pre český Blesk hovorkyňa policajného prezídia Lenka Sikorová.

Vodič vsetínskej spoločnosti Mikostar logistics už po zverejnení záberov dostal výpoveď z práce. Záznam manévru pochádza z 22. januára, kedy 52-ročný vodič predbiehal práve vo chvíli, keď bola premávka v danom smere po krátkom rozšírení na dvojprúdovú opäť zúžená do jedného prúdu.

Predbiehajúci kamión sa v pomerne hustej premávke len veľmi tesne vyhol čelnému stretu s protiidúcimi vozidlami - autobusom a následnou kolónou osobných vozidiel. V autobuse, do ktorého takmer čelne narazil, cestovali deti.

Našťastie, tie vystúpili v neďalekej dedinke, teda tesne pred kolíziou, ktorá by mala podľa nemeckých médií katastrofálne následky. „Musel som autobus strhnúť úplne na pravú stranu, chýbalo málo a zišiel by som z vozovky,“ povedal šofér Franz Heinzl.

„Bol to skrat. Naháňal som čas a naháňali ma dispečeri, aby som stihol prísť s nákladom včas. Za meškanie mi hrozili pokutou, čo som mal robiť?“ obhajoval sa vodič, ktorého citovala televízia Prima.


Čítajte aj: Čech čelí obvineniu z pokusu o vraždu: VIDEO V Nemecku natočili jeho šialenú jazdu


Denník Passauer Neue Presse s odvolaním sa na pasovského štátneho zástupcu Waltera Feilera vo februári napísal, že vodič má byť čo najrýchlejšie zatknutý vo svojej vlasti. Bol na neho vydaný európsky zatykač. Nemecké štátne zastupiteľstvo ho podľa Feilera podozrieva z "pokusu o vraždu všeobecne nebezpečnými prostriedkami".

Viac o téme: KamiónPredbiehanieManéver
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu