Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stovky protestujúcich v Kyjeve: Porošenka vyzývali na impeachment, parodovali jeho heslo

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Niekoľko stoviek ľudí pochodovalo vo štvrtok ukrajinským hlavným mestom Kyjev a vyzývalo na podanie ústavnej žaloby (impeachment) na prezidenta Petra Porošenka. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Porošenko, ktorý sa v prezidentských voľbách 31. marca uchádza o znovuzvolenie, vyvolal vlnu ostrej kritiky po zverejnení investigatívneho článku novinárov. V ňom sa tvrdilo, že jeden z vplyvných spolupracovníkov Porošenka je zapletený do údajnej sprenevery peňazí určených pre armádu.

Porošenko odmietol akúkoľvek súvislosť s prípadom sprenevery a nariadil prokuratúre, aby záležitosť vyšetrila. Investigatívny článok bol ďalším úderom pre Porošenka, ktorého popularita klesla práve pre bujnejúcu korupciu vo vysokých oficiálnych kruhoch a pre ekonomické ťažkosti obyvateľov. Tento nepriaznivý vývoj s kauzami nasledoval po anektovaní ukrajinského Krymského polostrova Ruskom v roku 2014, dodala agentúra AP. Prezident v prieskumoch verejnej mienky zaostáva za obľúbeným komikom Volodymyrom  Zelenským.

Protestujúci niesli vo štvrtok pútače s textom "Kandidátov je veľa, ale iba jeden je zlodej". Parodovali tak heslo Porošenkovej predvolebnej kampane "Kandidátov je veľa, ale iba jeden je prezident".

Z výsledkov investigatívnej práce novinárov z projektu "Naše peniaze s Denisom Byhusom" vyplynulo, že v ukrajinskom obrannom priemysle dochádzalo k rozsiahlemu rozkrádaniu rozpočtových prostriedkov. Na nelegálnej činnosti sa mal zúčastňovať aj syn prvého námestníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Oleha Hladkovského.

Hoci ukrajinská ústava podľa ruskej tlačovej agentúry TASS pripúšťa možnosť odvolania prezidenta, ak sa dopustí vlastizrady alebo iného trestného činu, ukrajinský parlament nedokázal od roku 1996 prijať zákon, ktorý konkrétne upravuje mechanizmus odvolávania.

Viac o téme: PochodUkrajinaKyjevImpeachmentPetro Porošenkoústavná žaloba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu