Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Janukovyč z luxusu do exilu, Ukrajina v krvi: Vyšetrovanie sa skončilo, zabudnite!

Vila Viktora Janukovyča Zobraziť galériu (9)
Vila Viktora Janukovyča (Zdroj: Norbert Špód)

KYJEV - Pred piatimi rokmi žil vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vo svojej pompéznej vile 30 kilometrov od Kyjeva. Mal v nej zlaté kohútiky nad umývadlami, mramorové podlahy, kvetináče potiahnuté krokodíľou kožou, vlastnú zoo a iný luxus, všetko schované pred zrakom obyčajných ľudí. Potom však prišiel tzv. Euromajdan, píše český Blesk.cz.

Ľudia vyrazili do ulíc na masívne protesty proti zastaveniu príprav asociačnej dohody s EÚ. Keď vo februári 2014 vtedajší prezident Viktor Janukovyč utiekol po Euromajdane z Ukrajiny do Ruska, opustil okrem vlasti aj svoju krásnu rezidenciu v Mežyhirji. Palác obsadila opozícia a umožnila miestnym i turistom, aby sa na vlastné oči presvedčili, v akom neuveriteľnom luxuse žil prezident celé roky.

Milionár Janukovyč
Zobraziť galériu (9)
Milionár Janukovyč  (Zdroj: TASR)

Pozemok s obrovskou vilou v Mežyhirji mal rozlohu 130 futbalových ihrísk, jeho súčasťou bolo kino, hala na box, soľná jaskyňa, solárium, telocvičňa či tenisové kurty. Takmer všetko sa lesklo zlatom či mramorom, kvetináče obložili krokodíľou kožou a lastúrami. V areáli bola súkromná zoo, lesopark plný sôch koní a jeleňov, klietka na veveričky, sprchy pre psy a búdy pre ne vyrobené ako malé paláce. Janukovyč vlastnil desiatky limuzín, džípov, jácht a lodí. Našli sa napríklad účty za zlaté lustre v hodnote 30 miliónov eur alebo účet na 1 000 dolárov len za lekársku starostlivosť o zlatú rybku.

Jeho psy mali zamatové búdy.
Zobraziť galériu (9)
Jeho psy mali zamatové búdy.  (Zdroj: pravda.com.ua, fb)

 

V súkromnej rezidencii býval Janukovyč od roku 2002. Predtým v rozsiahlom areáli fungovalo rekreačné stredisko pre funkcionárov sovietskej komunistickej strany. Najskôr bol exprezident vilu len podnájomník, v roku 2009 sa stal jej vlastníkom. Ukrajinský súd ho však 24. januára 2019 v neprítomnosti odsúdil na 13 rokov väzenia za trestný čin vlastizrady a napomáhania pri vedení vojny proti Ukrajine. Janukovyč, medzičasom viackrát hospitalizovaný pre problémy so srdcom žije v Rusku, kde má na príkaz prezidenta Putina policajnú ochranu. Dnes slúži palác ako turistická atrakcia a múzeum, vrátil sa do vlastníctva štátu.

Na Ukrajine stále tečie krv.
Zobraziť galériu (9)
Na Ukrajine stále tečie krv.  (Zdroj: SITA)

Na kyjevskom námestí Nezávislosti pritom v roku 2014 zomrelo vyše sto ľudí, no ani päť rokov po incidente sa podľa náčelníka vyšetrovacej správy ukrajinskej generálnej prokuratúry Serhija Horbaťuka nepodarilo nájsť všetkých vinníkov, na ukrajinskej polícii stále pracuje 36 osôb podozrivých z účasti na krvavých incidentoch v Kyjeve, desať z nich zastáva veliteľské funkcie.

Ukrajinci protestovali proti Janukovyčovmu režimu od novembra 2013. Polícia brutálne zasiahla, boli mŕtvi aj ranení, 18. až 20. februára 2014 incidenty vyvrcholili v centre Kyjeva streľbou do davu protestujúcich. Podľa novín Ukrajinska pravda sa v súčasnosti na Ukrajine vyšetruje 4 700 prípadov násilia proti civilnému obyvateľstvu z rokov 2013 – 14. Obvinili 442 osôb, vinu dokázali 52 ľuďom, Odsúdených však zatiaľ bolo len deväť.

To je sloboda
Zobraziť galériu (9)
To je sloboda  (Zdroj: SITA)

Medzinárodná organizácia Amnesty International (AI) vydala vyhlásenie, v ktorom Ukrajinu ostro kritizuje za nedostatočne efektívne vyšetrovanie zločinov spáchaných pred piatimi rokmi. Postup štátnych orgánov však na tlačovej konferencii v Kyjeve obhajovala Iryna Lucenková, predstaviteľka prezidenta v kyjevskom parlamente a predsedníčka parlamentnej frakcie vládnej strany Blok Petra Porošenka, „Vyšetrovanie už bolo ukončené, vinníci boli určení a objednávatelia nájdení,“ konštatovala bez ďalších podrobností. Súdne pojednávania podľa nej potrvajú najmenej rok.

Viac o téme: Súd JanukovyčUkrajinaKrvavý konflikt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu