Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vypätá situácia v Sudáne: Prezident Bašír má strach, zakázal zhromaždenia

Umar Bašír
Umar Bašír (Zdroj: SITA/AP Photo/Shiraaz Mohamed, File)

CHARTÚM - Sudánsky prezident Umar Bašír zakázal úradne nepovolené verejné zhromaždenia a udelil rozsiahle právomoci polícii. Urobil tak po vyhlásení výnimočného stavu v krajine, ktorým reagoval na vyše dvojmesačné pouličné protesty proti svojej vláde. V utorok o tom informovala svetová agentúra AP.

Sudánska štátna tlačová agentúra SUNA v pondelok napísala, že prezident Bašír vydal dekréty poskytujúce bezpečnostných silám právomoci prehľadávať budovy, obmedzovať pohyb ľudí i verejnej dopravy, zatýkať jednotlivcov podozrivých z trestných činov súvisiacich s výnimočným stavom a konfiškovať počas vyšetrovania majetok alebo nehnuteľnosti.

Bašír (85), ktorý sa chopil moci v roku 1989 pri prevrate podporovanom islamistami a už takmer tri desaťročia vládne železnou rukou, vyhlásil v piatok 22. februára výnimočný stav na rok, rozpustil vládu a guvernérov všetkých 18 štátov nahradil vysokopostavenými dôstojníkmi armády.

Protesty vypukli v prevažne moslimskom Sudáne v decembri, najprv pre zvyšovanie životných nákladov. Demonštranti však už obviňujú vládu z celkovo zlého riadenia hospodárstva. Pri tvrdých zásahoch bezpečnostných síl proti demonštrantom zahynuli po celej krajine veľké počty ľudí, pripomenula agentúra AP.

Predstavitelia Sudánu tvrdia, že pri násilí súvisiacom s protestmi zahynulo 31 ľudí, pričom organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) uvádza najmenej 51 zabitých, vrátane zdravotníkov a detí.

Bašír čelí na Medzinárodnom trestnom súde (ICC) obvineniam z genocídy a vojnových zločinov spáchaných v západosudánskom regióne Dárfúr, jeho pôsobenie pri moci je poznačené aj občianskymi vojnami a čoraz mohutnejšími pouličnými protestmi.

Podporovatelia opozície žiadajú, aby prezident Bašír odstúpil. Organizátori protestov v piatok po vyhlásení výnimočného stavu oznámili, že v nich chcú pokračovať, kým sa Bašír nevzdá moci.
 

Viac o téme: Sudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu