Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sudán po zvrhnutí prezidenta: Vojenská rada nechala zatknúť bývalých členov vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Prechodná vojenská rada v Sudáne nechala zatknúť bývalých členov vlády. Zároveň prisľúbila, že demonštrantov, ktorí v krajine dlhé mesiace masovo protestujú proti medzičasom už zvrhnutému prezidentovi Umarovi al-Bašírovi, nebude rozháňať.

Tí tiež trvajú na tom, že moc v krajine musí prejsť na dočasnú civilnú vládu. Hovorca rady v tejto súvislosti vyzval opozíciu, aby vybrala budúceho premiéra a prisľúbil, že ich výber budú implementovať. "My nevymenujeme premiéra. Vyberú ho oni," povedal hovorca v odkaze na opozíciu a protestné skupiny. Apeloval tiež na demonštrantov, aby umožnili "pokračovanie normálneho života" a odstránili cestné zátarasy. Zároveň pohrozil, že násilnosti nebudú tolerovať. Demonštrácie pokračujú pred ministerstvom obrany v Chartúme.

Moc v Sudáne prebrala vo štvrtok vojenská rada, ktorá zvrhla dovtedajšieho prezidenta al-Bašíra. Vládnuť chce najbližšie dva roky a až potom sa pod jej dohľadom uskutočnia slobodné voľby. Vojenská rada už vo štvrtok vyhlásila v krajine súbor výnimočných opatrení vrátane zákazu nočného vychádzania, to však demonštranti odmietli rešpektovať.

Viac o téme: ZatknutieMimoriadny stavSudánVojenská rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu