Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Demonštrácie v Chartúme sa vymkli spod kontroly: Polícia použila slzotvorný plyn

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP)

CHARTÚM - Na výzvu sudánskych odborov sa v sobotu tisíce ľudí v Chartúme zapojili do masových protestov, ktorými žiadajú demisiu prezidenta Umara Bašíra. Miestna televízia informovala, že demonštrantom sa podarilo dostať sa k budove generálneho štábu ozbrojených síl. Ide o prvý podobný prípad od decembra roku 2018, keď sa v Sudáne začali protivládne demonštrácie.

Demonštranti počas pochodu k sídlu generálneho štábu skandovali "Armáda a občania sú spolu".  Podľa dostupných informácií a výpovedí očitých svedkov polícia proti demonštrantom použila slzotvorný plyn a zadržala desiatky ľudí, uviedla agentúra AP. Panarabská televízia al-Arabíja pritom informovala, že armáda vyzvala policajtov, aby v Chartúme nepoužívali slzotvorný plyn a svoj zákrok proti demonštrantom obmedzili len na prehradenie ulíc vedúcich k veliteľstvu ozbrojených síl.  Al-Arabíja dodal, že v Chartúme nie je možné pripojiť sa k internetu.

Masové nepokoje v Sudáne vyvolala nespokojnosť obyvateľov s výrazným zvýšením cien pohonných hmôt, chleba a múky, ako aj s akútnym nedostatkom základných potravín. Nepokoje v krajine pretrvávajú od decembra roku 2018. Prezident Bašír síce 23. februára odvolal ústrednú vládu i guvernérov všetkých provincií a vyhlásil v krajine výnimočný stav v trvaní jedného roku, aby za tento čas prijal mimoriadne opatrenia na prekonanie vážnej hospodárskej krízy. Parlament neskôr skrátil platnosť výnimočného stavu na šesť mesiacov.

Odbory odmietajú prezidentov návrh na začatie dialógu s opozíciou. Odbory trvajú na tom, že "režim by mal byť zosadený a jeho represívne inštitúcie zrušené". Požadujú tiež odovzdanie moci dočasnej civilnej vláde. Bašír (75), ktorý sa k moci dostal v roku 1989 pri prevrate podporovanom islamistami, už takmer tri desaťročia vládne v Sudáne železnou rukou.

Viac o téme: Slzotvorný plynDemonštráciePolícia SudánChartúm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu