Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trump odmieta menej vojakov v Južnej Kórei: Nominoval novú veľvyslankyňu pri OSN

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v piatok vylúčil možnosť, že zníženie počtu amerických príslušníkov ozbrojených síl v Južnej Kórei by mohlo byť súčasťou dohody na pripravovanom summite so Severnou Kóreou. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nie, nie je. Nie je to predmetom rokovaní," odpovedal Trump reportérom na otázku, či uvažuje o stiahnutí 28.500 amerických vojakov rozmiestnených v Kórejskej republike. Južná Kórea podpísala 10. februára so Spojenými štátmi novú dohodu o tom, akú finančnú čiastku má platiť za americkú vojenskú prítomnosť na svojom území.

Podpísaniu predchádzal celý rad neúspešných rokovaní o tejto záležitosti, čo už začínalo zainteresovaným spôsobovať starosti o osude desiatky rokov trvajúceho armádneho spojenectva Južnej Kórey a USA, napísala v tejto súvislosti agentúra AP.

Nová veľvyslankyňa 

Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že nominoval veľvyslankyňu USA v Kanade Kelly craftovú na pozíciu americkej veľvyslankyne pri Organizácii Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP.

"Kelly pri reprezentovaní našej krajiny odvádza mimoriadne dobrú prácu a nepochybujem o tom, že pod jej vedením bude naša krajina reprezentovaná na najvyššej úrovni," povedal Trump v sérii tweetov.

Nomináciu musí ešte schváliť americký Senát. Ak sa tak stane, Craftová vo funkcii nahradí Nikki Haleyovú, ktorá odstúpila v októbri minulého roka. Haleyovú mala pôvodne nahradiť bývalá hlásateľka v televízii Fox News a hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Heather Nauertová. Tá sa však minulý týždeň vzdala nominácie.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonJužná KóreaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu