Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poplach v českom parlamente: Výbuch osýpok, všetko si to odniesla tamojšia reštaurácia

V českom parlamente vypukli osýpky. Zobraziť galériu (2)
V českom parlamente vypukli osýpky. (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek, Getty Images)

PRAHA - Pracovný šok zažili v utorok poslanci českom parlamente, keď sa im do uší dostala informácia o výskyte osýpok priamo na pôde tejto budovy. Riziko bolo o to väčšie, že epicentrum samotných osýpok sa nachádzalo na frekventovanom mieste, ktoré navštevujú ministri, poslanci a samotní zamestnanci budovy.

Informácia o výskyte osýpok zaplavila elektronické schránky poslancov práve vo chvíli, keď sa na pôde parlamentu začínala schôdza najvyšších ústavných činiteľov. Medzi tými, ktorí dorazili bol aj predseda parlamentu za stranu ANO Radek Vondráček. Podľa portálu Blesk všetkých o tejto udalosti informovala riaditeľka odboru hospodárskej správy.

Miesto výskytu osýpok zúžili na reštauráciu, ktorá je súčasťou parlamentu. „Z dôvodu výskytu ochorenia osýpok u obsluhujúceho personálu v reštaurácii Snemovne 4 bolo v spolupráci so Štátnym zdravotným ústavom pristúpené k nasledujúcim protiepidemiologickým opatreniam: Reštaurácia Snemovne 4, vrátane poslaneckej reštaurácie, je s okamžitou platnosťou uzavretá,“ uviedli vo vyhlásení, ktoré dostali zákonodarcovia do elektronických schránok. Kým poslanci si museli nájsť alternatívny zdroj občerstvenia, zamestnanci reštaurácie okamžite putovali k lekárom. Toto odporúčanie pritom dostali aj samotní poslanci.

Poplach v českom parlamente:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Riziko sa zvyšuje s absenciou protilátok

„Existuje možnosť prenosu infekčnej choroby na ďalšie osoby, ktoré v období po 18. januári 2019 využili služby reštaurácie Snemovne 4. Odporúčam nechať si skontrolovať hodnoty protilátok v krvi u svojho ošetrujúceho lekára,“ odkázala ešte riaditeľka hospodárskej správy poslancom. „Pokiaľ ustáli inkubačnú dobu a choroba sa neprejavila, tak sa nenakazili. Očkovanie proti osýpkam je dobrovoľné. Ale pokiaľ niekto nemá protilátky, odporúčala by som ho,“ uviedla pre Blesk primárka Hana Roháčová.

Osýpky sú vírusovým ochorením, ktoré sprevádzajú pre toto ochorenie príznačné vyrážky. Pôvodcom ochorenia je vírus osýpok, ktorého hostiteľom je primárne človek. Nákaza sa môže šíriť buď vzdušnou cestou alebo kvapôčkami. Ochorenie sprevádzajú často komplikácie vo forme zápalu pľúc, priedušiek uší a centrálneho nervového systému.

Viac o téme: ParlamentOsýpky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu