Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza prezidentského exporadcu Benallu: Dvojica musí zaplatiť pokutu za útok

Alexander Benalla
Alexander Benalla (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, File)

PARÍŽ - Dvojica, ktorá sa 1. mája 2018 stala v Paríži terčom útoku zo strany bývalého prezidentského poradcu Alexandra Benallu, musí zaplatiť pokutu po 500 eur za útok na príslušníkov polície. Rozhodol o tom v piatok parížsky súd.

Ako informoval spravodajský portál France Info, napadnutá dvojica - Georgios D. a Chloé P. - pred súdom priznala, že počas zhromaždenia na námestí hádzala do policajtov rôzne predmety - muž karafu s vodou, žena popolník a plastovú fľašu. Obvinení dodali, obaja predtým požili alkohol.

Prokuratúra pre dvojicu žiadala dva mesiace väzenia podmienečne, pretože "to, čo v ten deň urobili, bolo závažné a neprijateľné". Incident sa odohral počas prvomájových protestov na parížskom námestí Place de la Contrescarpe.

Po spomínanom útoku na policajtov sa táto dvojica stala terčom zásahu, ktorého aktérom bol Alexandre Benalla, vtedajší bezpečnostný poradca prezidenta Emmanuela Macrona. Na tento zásah, pri ktorom mal na hlave policajnú prilbu, však Benalla nemal žiadne oprávnenie.

Zistenia, že Macronovo okolie o tomto násilnom akte vedelo, ale Benallu zo služieb Elyzejského paláca neprepustilo, vyvolali hnev Macronových oponentov i pomerne veľkej časti verejnosti.

V kauze útoku na Place de la Contrescarpe bolo obvinenie vznesené voči Benallovi i voči ďalšej osobe - Vincentovi Craseovi. Benalla je okrem toho obvinený, že aj po svojom prepustení zo služieb Elyzejského paláca neoprávnene používal služobné pasy.

Benalla, ktorý sa v minulosti živil aj ako vyhadzovač, začal pracovať ako ochrankár pre Macrona počas predvolebnej kampane v roku 2016. Po Macronovom zvolení za prezidenta bol Benalla v máji roku 2017 poverený bezpečnostnými úlohami v prezidentskom paláci.

Viac o téme: BitkaAlexander Benalla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu