Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tragédia počas nepokojov na izraelskej hranici: Pri potýčke s vojakmi zomreli dvaja mladíci

(Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana, File)

GAZA - Izraelskí vojaci v piatok počas protestov Palestínčanov pri oplotení medzi Izraelom a palestínskym Pásmom Gazy zastrelili dvoch palestínskych tínedžerov. Štrnásťročného Hassana Šalábího zastrelili priamo pri bezpečnostnej bariére, osemnásťročného Muhammada Ištívího približne v rovnakom čase na východe Gazy. Informovalo o tom palestínske ministerstvo zdravotníctva, podľa ktorého ďalších 17 ľudí utrpelo pri streľbe zo strany izraelskej armády zranenia.

Palestínčania protestujú pri bezpečnostnom plote medzi Pásmom Gazy a Izraelom každý piatok už takmer rok, pričom jedným zo spúšťačov týchto protestov bolo minuloročné uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela zo strany Spojených štátov.

Izrael tradične na palestínskych demonštrantov útočí ostrou streľbou, a to aj napriek kritike zo strany medzinárodného spoločenstva či mierového hnutia v samotnom Izraeli. Od 30. marca 2018, keď sa protesty v pohraničí medzi Izraelom a pásmom Gazy začali, prišlo o život už najmenej 244 prevažne neozbrojených Palestínčanov. Väčšina z nich zahynula počas protestov alebo pri zrážkach s izraelskými bezpečnostnými zložkami, ďalšie obete si vyžiadali izraelské nálety alebo ostreľovanie palestínskeho územia.

Izrael obviňuje palestínske militantné hnutie Hamas, že manipuluje palestínskych civilistov a zneužíva ich na zakrytie pokusov narušiť hraničné oplotenie a zaútočiť na izraelských civilistov i vojakov. Podľa Izraela je Hamas zodpovedný za všetky incidenty v pohraničí, aj za tie, ktorých sa dopustili malé skupiny Palestínčanov.
 

Viac o téme: IzraelPalestínaGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu