Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci využili balkánsky trik: Obchody v Česku obrali o státisíce, stačilo rozmeniť si peniaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

OSTRAVA - Polícia zadržala dvoch Slovákov, ktorí sú podozriví z podvodov pri rozmieňaní peňazí v obchodoch v Česku. Používali trik, ktorý pred 20 rokmi priniesli podvodníci z Balkánu na Slovensko. V obchodoch vykonali drobný nákup a potom požiadali o rozmenenie peňazí. Počínali si tak, že personál predajne vždy obrali o peniaze. V každom prípade si prišli zhruba na 4000 korún (cca 155 eur). Od roku 2017 do vlaňajšieho septembra podviedli viac ako 60 predavačiek či predavačov v celom Česku. Celková škoda, ktorú spôsobili, sa pohybuje okolo 230-tisíc korún (cca 8980 eur). Novinárom to dnes za ostravských kriminalistov povedal Vladimír Zetek.

Padol rozsudok! Toľkoto si odsedí Slovák Tomáš, ktorý v Česku bil prostitútky, mrazivé detaily

Policajti v septembri dvoch Slovákov vo veku 38 a 43 rokov zadržali neďaleko Brna. Do Česka sa s podvodmi presunuli zo svojej vlasti, keď tam boli odhalení. Pôsobili na území celej republiky. Napríklad deväť skutkov spáchali v Moravskosliezskom kraji. Od septembrového chytenia kriminalisti dokumentovali celú sériu podvodov. Hlavne s pomocou jedného z obvinených, ktorý sa priznal. V decembri oboch obvinili z podvodu.

Obaja muži si podvodmi podľa polície prilepšovali k živobytiu. Nepracovali, venovali sa len drobnému podnikaniu. Zaujímavosťou podľa Zeteka bol fakt, že ich policajti zadržali pravdepodobne pri poslednom zločine. "Jeden zo zadržaných dostal ponuku dlhodobejšej práce. Pre neho to bol posledný výjazd do Česka," povedal policajt.

Samotný trik nechcel prezrádzať. Uviedol, že jeden z páchateľov sa ho naučil vďaka článku v médiách. Na Slovensko sa tento spôsob podvodov podľa kriminalistov dostal pred 20 rokmi z Balkánu. Postupovali vždy rovnako. Najprv jeden z obvinených v predajni nakúpil drobnosti. Pri platení požiadal personál o rozmenenie peňazí. Pri tom ich pripravil o sumu okolo 4000 korún. "Druhý obvinený vždy stál hneď za prvým, tak, aby nebolo vidieť, čo sa pri pokladni deje. Robil mu múr. Potom hneď pristúpil k pokladni aj on a zamestnal personál, aby prvý páchateľ mal dostatok času predajňu opustiť," povedal policajt.

Kriminalisti dvojicu odhalili aj vďaka kamerovým záznamom. Na jednom sa podarilo zachytiť automobil, ktorým na miesto prišli. Neskôr z iného záberu získali jeho registračnú značku, ktorá ich doviedla až k páchateľom.

Viac o téme: PeniazePodvodSlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu