Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký smútok v libereckej zoo: Uhynuli dve mimoriadne vzácne levíčatá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Thomas Frey/dpa via AP)

LIBEREC - V zoologickej záhrade v severočeskom Liberci uhynuli dve novonarodené mláďatá vzácneho leva berberského (Panthera leo leo), ktorý už vo voľnej prírode vyhynul. Levíčatá sa narodili v polovici vlaňajšieho decembra. Ich úhyn zrejme spôsobila skutočnosť, že ich matka stratila mlieko, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Levia rodina bola pod neustálym dohľadom chovateľov, ktorí stav mláďat pravidelne kontrolovali prostredníctvom kamier. Samica Shani bola síce mladá a neskúsená matka, avšak o potomstvo sa vzorne starala. "Správanie samice ani oboch mláďat nevykazovalo žiadne neštandardné prejavy, a tak sme nemali nijaký dôvod na pochybnosti. Levica prišla o mláďatá náhle (počas prvého januárového týždňa), bez predchádzajúcich varovných signálov," uviedol zoológ Luboš Melichar.

Pitva ukázala, že samica náhle prišla o mlieko, zatiaľ však nie je jasné, prečo. Príčinu by malo odhaliť až ďalšie vyšetrovanie. Predstavitelia libereckej zoo dúfajú, že tamojší leví pár v budúcnosti splodí ďalšie životaschopné mláďatá.

"Pevne veríme, že sa ďalších levíčat opäť dočkáme a podarí sa nám posilniť populáciu levov berberských na svete. Tí na našej planéte prežívajú už len vďaka koordinovanému chovu v zoologických záhradách," uviedol riaditeľ zoo v Liberci David Nejedlo.

Viac o téme: LiberecZooLevLevíčatáČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu