Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Venezuela na pokraji štátneho prevratu: Parlament chce odvolať Madura, armádu žiada o podporu

Nicolás Maduro
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

CARACAS - Venezuelský parlament s prevahou opozície vyhlásil v sobotu pôsobenie Nicolása Madura v prezidentskej funkcii za nelegitímne. Vyzval tiež armádu, aby podporila úsilie o "obnovenie demokracie", informovala agentúra AFP.

"Potvrdzujeme nelegitímnosť Nicolása Madura," povedal nový predseda Národného zhromaždenia Juan Guaidó, keď skladal prísahu v úvode nového zasadnutia. "Dňom 10. januára si bude uzurpovať prezidentský úrad a následne bude toto Národné zhromaždenie jediným legitímnym zástupcom ľudu," vyhlásil.

Maduro má vo štvrtok 10. januára zložiť prísahu a ujať sa svojho druhého funkčného obdobia po tom, ako sa v krajine 20. mája konali kontroverzné predčasné voľby. Tie bojkotovala väčšina opozície a stretli sa so širokým odsúdením medzinárodného spoločenstva, píše AFP.

Guaidó vo vystúpení pred poslancami i diplomatmi označil Madura za diktátora s tým, že Venezuela zažíva temné, no len prechodné obdobie vo svojich dejinách. Prisľúbil tiež "vytvorenie podmienok pre prechodnú vládu a vyhlásenie slobodných volieb".

V piatok ministri zahraničných vecí 12 latinskoamerických krajín a Kanady oznámili, že ich vlády neuznajú Madura ako prezidenta, ak sa pokúsi zotrvať v úrade. Vyzvali ho súčasne, aby odovzdal moc Národnému zhromaždeniu, čo je podľa nich jediný spôsob, ako obnoviť demokraciu v jeho krízou sužovanej krajine.

Venezuela, kedysi bohatý štát s najväčšími známymi zásobami ropy na svete, v súčasnosti zápasí s vážnou politickou, ekonomickou i humanitárnou krízou. Podľa odhadov OSN odišlo od roku 2015 z tejto krajiny približne 2,3 milióna obyvateľov do zahraničia.

Viac o téme: VenezuelaNicolás Maduro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu