Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čechov čaká poriadne turbulentný rok: Babiš nevylúčil ani TENTO scenár

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovore, ktorý v utorok večer odvysielala Česká televízia (ČT), nevylúčil, že by tento rok mohlo dôjsť k rekonštrukcii vlády. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Na zmenách trvá Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM), ktorá menšinovú vládu ANO a Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) toleruje. KSČM hovorí najmä o ministrovi dopravy Danovi Ťokovi (ANO) a zahraničných vecí Tomášovi Petříčkovi (ČSSD). "Predseda KSČM trvalo kritizuje ministra dopravy, ich pripomienky vnímam, ale či bude rekonštrukcia vlády v roku 2019, vylúčiť nemôžem. Ale zatiaľ je to v rovine úvah. Určite budem hovoriť s jednotlivými ministrami," povedal pre ČT Babiš.

Úvahy podľa servera Novinky.cz vyplývajú zo schôdzky medzi Babišom a predsedom KSČM KSČM Vojtěchom Filipom, ktorá sa konala koncom minulého roka a na pretras prišli aj zmeny v kabinete. "Ak máme uniesť tú zodpovednosť, že sme vláde dali dôveru, tak som sa ho opýtal, a nemohol som sa neopýtať, kedy uvažuje o výmene vo vláde. Odpovedal mi, že o tom uvažuje," uviedol v ČT Filip.

O tom, či by kabinet mohol opustiť práve Ťok, odpovedal český premiér vyhýbavo, avšak dodal, že chce byť na neho prísnejší. Okrem komunistov Ťoka pravidelne kritizuje aj pravicová opozícia. Z radov ČSSD prekáža komunistom minister zahraničných vecí Petříček. "Neudrží ani 24 hodín jednu myšlienku a pravdepodobne odpovedá podľa toho, čo si praje ten, s kým hovorí," povedal na adresu šéfa českej diplomacie Filip. Petříčka kritizuje aj Pražský hrad, napríklad pre jeho postoj k Izraelu.

Viac o téme: VládaAndrej BabišANO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu