Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Žlté vesty sa šíria po Európe: Na proteste v Holandsku polícia zatkla osem ľudí

Protesty
Protesty "žltých viest" (Zdroj: SITA/AP Photo)

HAAG - Holandská jazdná polícia rozohnala v sobotu v Haagu demonštráciu tzv. žltých viest po tom, ako na nej došlo k násilnostiam. Zároveň zadržala ôsmich účastníkov protestu.

Haagska polícia informovala, že demonštranti na jej príslušníkov hádzali kamene i ďalšie predmety a odpaľovali petardy. Na neohlásenom proteste, o ktorom organizátori neupovedomili príslušné úrady, sa podľa polície zišlo približne 150-200 ľudí. Na rozohnanie demonštrantov bola privolaná jazdná polícia, pričom policajti protestujúcich podľa záberov, ktoré odvysielala holandská verejnoprávna televízia NOS, rozháňali aj obuškami. 

"Osem osôb bolo zatknutých za rôzne neprístojné správanie, ako odpaľovanie petárd, hádzanie kameňov či nábytku z terás na policajtov a narúšanie verejného poriadku," uviedla polícia vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP. Dodala, že nedošlo k žiadnym zraneniam. Bolo to vôbec po prvý raz, čo na takýchto demonštráciách v Holandsku - inšpirovaných masovým protestným hnutím vo Francúzsku - došlo k násilným potýčkam. Predošlé protesty tzv. žltých viest, ktoré sa konali vo viacerých holandských mestách vrátane Amsterdamu a Rotterdamu, mali pokojný priebeh. ​

Viac o téme: ProtestyHolandskoŽlté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu