Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Filipínčania opäť v strehu: Silné podmorské zemetrasenie, výstrahu pred cunami zrušili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANILA - Silné podmorské zemetrasenie s magnitúdou 6,9 zasiahlo v sobotu oblasť pri južnej časti Filipín, správy o prípadných následkoch však zatiaľ nie sú známe. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Otrasy vychádzajúce z približne 60-kilometrovej hĺbky zaznamenala americká geologická služba USGS, ktorá sleduje seizmickú aktivitu na celom svete. Miesto vzniku sa nachádzalo v oblasti južne od mesta Davao na filipínskom ostrove Mindanao.

Tichomorské centrum varovania pred cunami uviedlo, že sobotňajšie zemetrasenie malo potenciál vyvolať takéto vlny. Ohrozené mohli byť územia do vzdialenosti 300 kilometrov od miesta vzniku, čo sú pobrežia Filipín, ako aj Indonézie.

Výstrahu zrušili

Tichomorské centrum varovania pred cunami zrušilo výstrahu pred nebezpečnými vlnami, ktorú vydalo v sobotu po silnom podmorskom zemetrasení v oblasti pri južných Filipínach. Vedúci filipínskeho ústavu monitorujúceho zemetrasenia predtým takisto odporučil obyvateľom provincie Davao Oriental na juhovýchode krajiny, aby sa nezdržiavali na plážach, informovala tlačová agentúra AP.

Šéf Filipínskeho inštitútu seizmológie a vulkanológie Renato Solidum povedal, že vzhľadom na hĺbku zemetrasenia a iné faktory sú väčšie vlny nepravdepodobné, napriek tomu však odporučil dedinčanom v provincii Davao Oriental a ďalších regiónoch, aby sa približne dve hodiny po zemetrasení nepribližovali k morským brehom. Dodal, že v niektorých pobrežných oblastiach ľudia pocítili záchvevy.

Viac o téme: CunamiZemetrasenie FilipínyManila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu