Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Českí poslanci chcú rýchlu zmenu zákona: Dotkne sa aj množstva Slovákov

Oprava ciest Zobraziť galériu (2)
Oprava ciest (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA – Skupina českých poslancov sa rozhodla riešiť rýchlo problém českej diaľnice D1, na ktorej skolabovala doprava minulý týždeň. Chcú zaviesť promptnú novelu cestného zákona, ktorá by zakázala kamiónom jazdiť na diaľnici v ľavom pruhu.

Minulý týždeň skolabovala doprava na najstaršej českej diaľnici D1, ktorá spája Prahu s Brnom. Cesta z Prahy do Bratislavy sa jednému svedkovi predĺžila na 12 hodín. Táto udalosť má aj politickú dohru. Po týždni dusna a vzájomného obviňovania prišlo promptné riešenie v podobe obmedzenia kamiónovej dopravy na diaľnici. Skupina českých poslancov v piatok navrhla stručnú novelu cestného zákona, ktorá má zakázať jazdu kamiónov na diaľnici v rýchlom pruhu každý pracovný deň od 6. do 22. hodiny, píšu novinky.cz. 

Dvorianky - nespokojnosť kamióny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR- Roman Hanc)

Zmena má zrejme slušnú šancu na schválenie. Navrhovatelia žiadajú zrýchlené jednanie, čiže novela by mala prejsť za jeden deň. Ministerstvo dopravy už vo štvrtok schválilo vyhlášku, ktorá zavádza zákaz jazdy kamiónov v ľavom pruhu cez najhorší úsek na Vysočine a v kopcoch. Podľa ministra Dana Ťoka je táto poslanecká iniciatíva je najkratšia cesta, lebo nemusí prejsť cez pripomienkové konanie rezortov a stačí vyjadrenie vlády do 30 dní. Stanovisko ministrov pritom nie pre zákonodarcov nijak záväzné.

Krušné chvíle môžu zažívať vodiči kamiónov. S obmedzením nesúhlasia. Pripomínajú, že na úsekoch, kde sú tri pruhy sa už teraz nesmie vľavo. Argumentujú, že platia za diaľnicu, nie za jednoprúdovú cestu. Ich správanie , kedy v kritickom momente zablokovali aj odstavný diaľničný pruh a znemožnili tak prejazd údržby aj záchranárov, už vyšetruje polícia kvôli podozreniu zo všeobecného ohrozenia.

Ministerstvo argumentuje slovenskými predpismi, kde podobný zákaz už je v platnosti a funguje to. Politici nie sú jednotní v názore na tento návrh. TOP 09 a Okamurovci sa chcú poradiť s odborníkmi. Ľudovci návrh zrejme podporia. Piráti majú jasno. Návrh nepodporia. Tvrdia, že kamióny situáciu na D1 nespôsobili. „Návrh nie je systémový a nerieši príčinu kolapsu,“ dodal predseda Pirátov Ivan Bartoš.  

Český premiér dokonca ministra dopravy kritizoval a obvinil ho, že je na svojich podriadených príliš mäkký. Vyžaduje, aby sa situácia na diaľniciach vyriešila. Vrhá to zlé svetlo na dobrú prácu, ktorú česká vláda robí, povedal český premiér Andrej Babiš v rozhovore.

Viac o téme: DopravaDiaľnicaZákonČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu