Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľký zásah proti talianskej 'Ndranghete: Razie po Európe, 90 zadržaných osôb a tony drog!

Nemeckí policajti počas razie proti 'Ndranghete v kaviarni v Duisburgu. Zobraziť galériu (5)
Nemeckí policajti počas razie proti 'Ndranghete v kaviarni v Duisburgu. (Zdroj: TASR/DPA)

WIESBADEN - Zhruba deväťdesiat ľudí zadržali dnes policajti v štyroch európskych krajinách pri rozsiahlej akcii proti členom talianskej mafie 'Ndrangheta. Zabavili tiež niekoľko ton drog. Informovala o tom dnes agentúra EÚ pre súdnu spoluprácu Eurojust. V Európe polícia zasahovala v Nemecku, Taliansku, Holandsku a Belgicku, podľa talianskej polície sa do akcie zapojila aj Kolumbia. Zadržaní sú podozriví okrem iného z obchodovania s drogami a z prania špinavých peňazí.

'Ndrangheta je jedinou mafiou, ktorá pôsobí na všetkých kontinentoch: Jej moc sa zväčšuje

Policajti zadržali pri akcii deväť desiatok ľudí a zabavili 4000 kilogramov kokaínu, 140 kilogramov extázy a dva milióny eur. Viceprezident Eurojustu Filippo Spiezia medzinárodnú operáciu označil za "mimoriadny úspech". Medzinárodný vyšetrovací tím, ktorého činnosť zavŕšila dnešná akcie, vznikol už na začiatku roku 2016.

Taliansky protimafiánsky prokurátor Federico Cafiero de Raho však poukázal na to, že 'Ndrangheta je naďalej silná a nebezpečná. Podľa jeho slov má aj kontakty s drogovými kartelmi v Kolumbii a Mexiku.

Veľký zásah proti talianskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Peter Dejong)

Razie v štyroch európskych krajinách

V Nemecku zadržali dosiaľ 14 podozrivých, policajná akcia však stále pokračuje, oznámili tamojšie úrady. Duisburský vrchný prokurátor Horst Bien v Haagu uviedol, že vyšetrovanie prebieha voči 47 obvineným osobám. Od stredajšieho rána podľa neho v spolkovej republike prehľadali 65 objektov, pričom zhabali majetok v celkovej hodnote okolo piatich miliónov eur, predovšetkým v Severnom Porýní-Vestfálsku, no tiež Bavorsku.

Podľa denníka Bild prehľadali v Nemecku celkovo viac než 100 objektov. Agentúra DPA uviedla, že zadržaný bol aj 45-ročný majiteľ pizzerie z Pulheimu pri Kolíne nad Rýnom, ktorý je považovaný za hlavného podozrivého. Čelí údajne obvineniu z "obchodu s kokaínom vo veľkom rozsahu".

Týždenník Spiegel na svojom webe informoval, že len v Nemecku bolo v nasadení 440 príslušníkov BKA a Spolkovej polície, ako aj stovky príslušníkov krajinských policajných orgánov.

Talianska polícia podľa denníka La Repubblica zasahovala v Kalábrii, odkiaľ 'Ndrangheta pochádza. Holandský denník De Volkskrant uviedol, že razie polícia vykonala v niekoľkých častiach krajiny vrátane Haagu, Amsterdamu a Rotterdamu, podľa belgického denníka De Standaard raziu polícia vykonala mimo iného na niekoľkých miestach severobelgickej provincie Limburg. V Belgicku zadržali podľa tamojšej federálnej polície 14 osôb. Podľa agentúry ANSA však razie prebehli aj v Južnej Amerike.

Tlačová konferencia k operácii Pollino v Haagu.
Zobraziť galériu (5)
Tlačová konferencia k operácii Pollino v Haagu.  (Zdroj: SITA/AP/Peter Dejong)

Medzinárodnú akciu koordinoval európsky justičný orgán Eurojust. Nemecký úrad BKA avizoval zverejnenie bližších podrobností na popoludnie (15.00 h).

Kalábrijská 'Ndrangheta je v súčasnosti považovaná za najsilnejšiu z talianskych mafiánskych organizácií. Má dominantné postavenie pri pašovaní drog do Európy a je aktívna aj v Nemecku, približuje DPA.

Veľký zásah proti talianskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Christoph Reichwein/DPA)

Experti odhadujú, že 'Ndrangheta ročne celosvetovo zarobí 50-100 miliárd eur. Podľa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) má približne 6000 členov v 160 tzv. klanoch.

Antonino Vadala a 'Ndrangheta na Slovensku

V súvislosti s februárovou vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka vyšlo najavo pôsobenie 'Ndranghety na Slovensku. Vo svojom poslednom článku písal o možnom zneužívaní poľnohospodárskych dotácií EÚ touto kalábrijskou mafiou a o podozrení na jej väzby s vládnymi úradníkmi.

Text Kuciakovho posledného článku bol zverejnený o polnoci z 27. na 28. februára. Viac ako rok pripravovaný materiál pojednával o pôsobení kalábrijskej odnože talianskej zločineckej organizácie 'Ndrangheta na Slovensku a figuroval v ňom podnikateľ Antonino Vadala, ktorý mal podľa autora väzby na vládnucu stranu Smer-SD.

Antonino Vadala
Zobraziť galériu (5)
Antonino Vadala  (Zdroj: TASR – František Iván)

Antonino Vadala sa momentálne nachádza v Taliansku, kam ho Slovensko vydalo. Súd v Benátkach na neho 9. marca vydal európsky zatýkací rozkaz. Vadala je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami.

Podľa obvinenia sa Vadala od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky.

Viac o téme: MafiaZásahNemeckoTalianskoBelgickoHolandsko'Ndrangheta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu