Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

'Ndrangheta je jedinou mafiou, ktorá pôsobí na všetkých kontinentoch: Jej moc sa zväčšuje

Nicola Gratteri Zobraziť galériu (5)
Nicola Gratteri (Zdroj: SITA/AP/Adriana Sapone/Riccardo De Luca)

RÍM - Kalábrijská mafia 'Ndrangheta je jediná zločinecká organizácia, ktorá operuje "na všetkých kontinentoch" a jej pôsobnosť sa ďalej rozširuje. Novinárom to v Ríme pri prezentácii svojej knihy povedal taliansky sudca Nicola Gratteri, ktorý s mafiou bojuje už niekoľko desaťročí a od roku 1989 žije pod policajnou ochranou. Informovala o tom agentúra AFP.

Kolegovia si uctili pamiatku zavraždeného Jána a Martiny knihou: Politici z neho urobili terč

"'Ndrangheta je jedinou mafiou, ktorá je prítomná na všetkých kontinentoch: v západnej Európe, v Severnej, Strednej a Južnej Amerike, Afrike a teraz sa rozširuje do východnej Európy" a do Ázie," uviedol Gratteri pri utorkovom uvedení knihy Storia segreta della 'ndrangheta (Tajné dejiny 'Ndranghety). Dielo napísal v spolupráci s odborníkom na mafiu Antoniom Nicasom, ktorý prednáša na vysokých školách v Spojených štátoch a v Kanade.

"'Ndrangheta je všade, kde ide o správu peňazí a moci. Nie je ľavicová ani pravicová," povedal ďalej. "Do tej doby, než bude Európa presvedčená, že 'Ndrangheta je prítomná v štruktúrach únijných krajín", boj s touto mafiou nebude ľahký, pretože 'Ndrangheta sa snaží konať diskrétne a nepriťahovať na seba pozornosť štátu," rozviedol sudca.

Nicola Gratteri
Zobraziť galériu (5)
Nicola Gratteri  (Zdroj: SITA/AP/Adriana Sapone/Riccardo De Luca)

"'Ndrangheta robí v Európe dve veci. Predáva kokaín a z peňazí z tohto obchodu kupuje všetko, čo sa dá," konštatoval Gratteri. "Ale pozor dnes sú to kaviarne, pizzerie či hotely, ale zajtra to môžu byť akcie v televíziách alebo v novinách, aby tak mohla manipulovať s verejnou mienkou," varoval.

Spoluautor knihy prehovoril o poslednom vývoji mafie. "Predtým (mafia) hľadala daňové raje, kdežto teraz hľadá raje právne," teda krajiny, ktoré na rozdiel od Talianska nemajú špeciálne zákony na boj s mafiou, povedal.

Martina Kušnírová a Ján Kuciak
Zobraziť galériu (5)
Martina Kušnírová a Ján Kuciak  (Zdroj: FB/Ján Kuciak)

Boj proti mafii vyžaduje zapojenie spravodajských služieb, ktoré sa teraz zameriavajú skôr na boj proti terorizmu, konštatoval Nicaso. "Terorizmus vyvoláva v spoločnosti veľké obavy, činnosť mafie nie. A tak sa zaoberáme terorizmom, ale pritom treba potierať oba javy," dodal.

V súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka vyšlo najavo pôsobenie 'Ndranghety na Slovensku. Vo svojom poslednom článku písal Kuciak o možnom zneužívaní poľnohospodárskych dotácií EÚ touto kalábrijskou mafiou a o podozrení na jej väzby s vládnymi úradníkmi.

Na všetkých trhoch bývalého východného bloku, najmä v Českej republike a v Poľsku, operuje podľa niekdajšieho protimafiánského prokurátora Franca Robertiho od pádu komunizmu neapolská Camorra.

Antonino Vadala
Zobraziť galériu (5)
Antonino Vadala  (Zdroj: TASR – František Iván)

V oblasti strednej a východnej Európy je stratégiou mafie usadiť sa v krajinách na východ od Nemecka, napísal po vražde Kuciaka taliansky spisovateľ Roberto Saviano. Nemecká vláda má v týchto krajinách silný hospodársky vplyv, avšak na vlastnom území ani mimo neho nezaviedla patričnú kontrolu finančného kapitálu ani východných výrobných reťazcov, ktoré dodávajú tovar na nemecký trh.

Justície Nemecka aj krajín bývalého východného bloku sú úplne krátke na to, aby mohli čeliť vojenskej a hospodárskej sile mafií, konštatuje Saviano, ktorý sa sám pred mafiou musí skrývať.

Viac o téme: KnihaMafiaNdranghetaNicola Gratteri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu