Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európska únia pomôže Venezuele s krízou: Krajine pošle miliónovú pomoc

(Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že vyčlenila ďalších 20 miliónov eur na riešenie naliehavých potrieb tých, ktorí sú postihnutí sociálnou a hospodárskou krízou vo Venezuele. Touto sumou sa celková pomoc pre Venezuelu od júna tohto roku vyšplhala na 35 miliónov eur.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis, ktorý v marci navštívil Kolumbiu a jej východnú hranicu s Venezuelou a Mostom Simóna Bolívara, cez ktorý každodenne prekračuje tisíce migrantov, v správe pre médiá pripomenul, že má "z prvej ruky" svedectvá o utrpení mnohých Venezuelčanov, ktorí boli v dôsledku krízy vo svojej krajine nútení odísť z domova.

"EÚ je aj naďalej odhodlaná pomáhať tým, ktorí to potrebujú - vo Venezuele, ako aj hostiteľským komunitám v susedných štátoch," zdôraznil komisár. Spresnil, že novovyčlenené finančné zdroje budú v podobe zdravotnej a potravinovej pomoci, núdzových prístreškov a lepšieho prístupu k pitnej vode a hygienickým zariadeniam.

Pomoc Európskej únie bude poskytovaná prostredníctvom partnerských organizácií pôsobiacich v teréne so zameraním na ochranu najzraniteľnejších rodín postihnutých krízou.

Sociálno-ekonomická kríza vo Venezuele je poznačená nedostatočným prístupom k základným službám, nedostatkom potravín a výskytom epidémií. Najviac postihnuté sú deti, ženy, starší ľudia a domorodé obyvateľstvo. 

Eurokomisia pripomenula, že kríza vo Venezuele spôsobila obrovské utrpenie, vysídľovanie a migráciu. Podľa údajov Organizácie Spojených národov od roku 2015 už vyše troch miliónov Venezuelčanov opustilo svoju krajinu a hľadá útočisko v susedných krajinách - predovšetkým v Kolumbii, kde sa nachádza okolo milióna Venezuelčanov, ale aj v Peru (506.000), Ekvádore (221. 000) a Brazílii (85.000). 
 

Viac o téme: Európska úniaEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu