Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Trump oznámil, že ruší stretnutie s Putinom počas summitu G20

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Prezident USA Donald Trump vo štvrtok na Twitteri oznámil, že ruší stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa malo konať cez víkend na summite lídrov krajín zo skupiny G20 v Argentíne.

Zrušenie oznámil čoskoro po tom, ako novinárov v Bielom dome informoval, že stretnutie s Putinom zrejme bude. "Na základe skutočnosti, že lode a námorníci neboli z Ruska vrátení Ukrajine, som sa rozhodol, že pre všetky strany bude najlepšie zrušiť moje vopred dohodnuté stretnutie... s prezidentom Vladimirom Putinom v Argentíne. Teším sa na zmysluplnú schôdzku, len čo sa táto situácia vyrieši!" uviedol Trump na sociálnej sieti.

Trump tak reagoval na incident v oblasti Kerčského prielivu pri Krymskom polostrove z nedele 25. novembra, keď Rusko zadržalo tri ukrajinské lode aj s posádkami. Všetkých 24 členov posádok poslali ruské súdy do väzby. Trump už vtedy pohrozil zrušením plánovaných rozhovorov s Putinom na summite G20.

Vo štvrtok v predchádzajúcich hodinách však tlačové agentúry vrátane AFP priniesli výrok Trumpa, že víkendový summit skupiny krajín G20 v Argentíne bude "veľmi vhodný čas" na stretnutie s Putinom. Stretnutie následne potvrdil Kremeľ a uviedol sobotňajší termín okolo 16.00 h SEČ. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dodal, že schôdzka by mala trvať takmer hodinu, ale "o dĺžke rozhovorov rozhodnú samotní prezidenti".​

Kremeľ Trumpov tweet​ prekvapil​

Kremeľ vo štvrtok večer informoval, že mu neoznámili zrušenie mimoriadne očakávaného stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Donaldom Trumpom počas víkendového summitu lídrov zo skupiny krajín G20 v Argentíne.

Ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova napísali, že Kremeľ sa o zrušení schôdzky dozvedel len z Trumpovho tweetu. Peskov podľa agentúr dodal, že ruská delegácia je už na ceste na summit G20 v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires. Peskov tiež dodal, že zrušenie znamená, že Putin bude mať "niekoľko hodín navyše" na "užitočné stretnutia" s inými lídrami z 20 najväčších ekonomík sveta.

Trump vo štvrtok nečakane zrušil stretnutie s Putinom, keď na sociálnej sieti Twitter uviedol, že nie je vhodné, aby sa stretol s ruským lídrom, keď Rusko stále nevrátilo Kyjevu tri ukrajinské lode, ktoré zadržalo v nedeľu 25. novembra pri Krymskom polostrove. Rusko zadržalo aj 24 ukrajinských námorníkov z týchto lodí a ruské súdy ich poslali do väzby, pripomenula tlačová agentúra AP.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová neskôr vysvetlila, že Trump sa rozhodol zrušiť schôdzku na palube prezidentského lietadla Air Force One po rozhovore s ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom a poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom.​

Viac o téme: StretnutieDonald TrumpVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu