Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muž stroskostal na opustenom ostrove: VIDEO Talianskeho Robinsona chcú z neho vyhodiť

Mauro Morandi Zobraziť galériu (3)
Mauro Morandi (Zdroj: YouTube(sardiniaislandit)

RÍM - Taliansky Robinson, 79-ročný Mauro Morandi, žije odlúčene na ostrove Budelli medzi talianskou Sardíniou a francúzskou Korzikou už bezmála tridsať rokov. Pred dvoma rokmi bol ale "jeho" ostrov, ktorý preslávila Ružová pláž, začlenený do národného parku súostrovia Maddalena a úrady si želajú, aby Morandi miesto upustil. Muž však tvrdí, že len tak neodíde, napísal web denníka The Daily Telegraph.

Súostrovie Madeira: Jedno z posledných miest v Európe, ktoré si zachovalo panenskú prírodu

Bývalý učiteľ telocviku sa v roku 1989 vybral do južného Pacifiku na katamaráne. Plachetnica s dvoma trupmi sa mu rozbila blízko Budelli. Ostrov sa stroskotancovi natoľko zapáčil, že už ho nikdy neopustil, a časom si vyslúžil prezývku taliansky Robinson. Dlhý čas bola jeho prítomnosť tolerovaná a bol považovaný za neoficiálneho správcu ostrova.

Ostrov Budelli
Zobraziť galériu (3)
Ostrov Budelli  (Zdroj: Getty Images)

Nedávno ale úrady oznámili, že jeho príbytok zboria a na jeho mieste postavia "ekologické observatórium", z ktorého budú správcovia národného parku dohliadať na turistov. Morandi by mal svoje útočisko vypratať do januára.

Ostrov Budelli bol predtým v súkromných rukách. Súčasťou spomínaného národného parku sa stal v roku 2016, čo zmarilo plán jedného novozélandského podnikateľa vybudovať tu ekologický prázdninový rezort. Sardínska komisia pre cestovný ruch miesto opisuje ako "jeden z najblýskavejších skvostov súostrovia Maddalena, ktorý preslávila tyrkysová voda a Spiaggia rosa, Ružová pláž, jedna z najkrajších pláží Stredozemného mora".

Ružová pláž na ostrove Budelli
Zobraziť galériu (3)
Ružová pláž na ostrove Budelli  (Zdroj: Getty Images)

Robinson, ktorý pochádza zo severotalianskeho mesta Modena, chce proti nariadeniu úradov bojovať a obhajuje sa tým, že jeho prítomnosť ostrov chráni. Bráni výletníkom, aby si odvážali vzácny ružový piesok a aby kotvili a kúpali sa tam, kde je to zakázané.

"Viem, že ma odtiaľto chcú vyhodiť, ale nevzdám sa," povedal denníku La Nazioni. "Som presvedčený, že som tu potrebný. Turisti, čo sem chodia, večne nedodržiavajú pravidlá. Národný park sem síce umiestnil kamery, ale to nestačí," dodal.

S podobným nariadením sa Morandi potýkal už vlani. Petíciu, aby mohol na ostrove zostať vtedy podpísalo 18-tisíc ľudí. Po 29 rokoch, ktoré tu strávil, si nevie predstaviť, že by žil niekde inde. "Mám jediné prianie - nechajte ma tu v pokoji byť," odkazuje úradom taliansky Robinson.

Viac o téme: OstrovRobinsonMauro MorandiBudelli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu