Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Útok balistickými raketami: Jemenský šiitskí vzbúrenci údajne zasiahli základňu v Saudskej Arábii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/(Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File)

SANÁ - Jemenskí šiitskí vzbúrenci nazývaní húsíovia údajne vypálili v stredu do Saudskej Arábie balistické rakety, pričom zasiahli vojenskú leteckú základňu pri meste Nadžrán. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ húsíov uviedol, že povstalci vypálili na Nadžrán niekoľko balistických striel z viachlavňového raketometu typu Badr-1, pričom na vojenskej leteckej základni zničili nešpecifikovaný počet útočných vrtuľníkov AH-64 Apache a zabili dvoch pilotov koaličných síl vedených Saudskou Arábiou. Saudskoarabské úrady pravdivosť tvrdení jemenských vzbúrencov bezprostredne nepotvrdili a incident nekomentovali.

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď Iránom podporovaní húsíovia postúpili na juh a dobyli metropolu Saná, čo donútilo vládu medzinárodne uznaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty Perzského zálivu. Nálety spolu s pozemnými bojmi pripravili o život už tisíce civilistov a dostali Jemen, najchudobnejšiu krajinu arabského sveta, na pokraj hladomoru.

Viac o téme: Letecká základňaJemenSaudská ArábiaBalistické rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu