Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Sarkozyho popularita klesá

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: ČTK)

PARÍŽ - Prieskum zverejnený v utorok vo francúzskom denníku Le Parisien odhalil ďalší pokles popularity nového prezidenta Nicolasa Sarkozyho a jeho premiéra Francoisa Fillona v očiach francúzskej verejnosti. Obaja lídri sa zaviazali uskutočniť v krajine odvážne reformy.

Sarkozymu "dôveruje" 55 percent respondentov prieskumu uskutočneného koncom septembra, čo je však o šesť percent menej ako v auguste. 37 percent opýtaných uviedlo, že prezidentovi neveria, zatiaľ čo zvyšok respondentov nevedel odpovedať. Premiérovi Fillonovi verí 47 percent, teda menej ako polovica opýtaných Francúzov. 41 percent respondentov premiérovi nedôveruje a zvyšok nevedel odpovedať.

Podľa júlových prieskumov Sarkozyho podporovalo až 69 percent a Fillona 63 percent Francúzov. Konzervatívne duo sa začiatkom leta rozhodlo využiť relatívne silnú podporu verejnosti na presadenie série reforiem týkajúcich sa daňového systému, dôchodkov či boja proti zločinnosti a terorizmu. Sarkozy, ktorý sa usiluje dodržať ambiciózne sľuby zo svojej predvolebnej kampane, v septembri spustil dve najnáročnejšie z plánovaných reforiem: zmeny v systéme dôchodkových výhod, ako je odchod zamestnancov železníc do dôchodku vo veku 50 rokov, a dôkladnú reformu verejného sektora.

Prieskum pre denník Le Parisien uskutočnila agentúra CSA v stredu a vo štvrtok minulý týždeň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu