Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozhovory o jadrovom odzbrojení Severnej Kórey prerušili

PEKING - Šesťstranné rozhovory o jadrovom odzbrojení Severnej Kórey v nedeľu na dva dni prerušili, aby mohli vlády zúčastnených krajín schváliť zatiaľ nezverejnenú dohodu. Informovali o tom predstavitelia angažujúci sa v rozhovoroch.

Najnovšie kolo rozhovorov v Pekingu sa malo pôvodne skončiť v nedeľu, ako však pre čínsku tlačovú agentúru Sin-chua (Nová Čína) uviedol čínsky vyslanec Wu Ta-wej, rokovania "prerušia na dva dni". Zúčastnený juhokórejský predstaviteľ pod podmienkou anonymity prezradil, že delegácie dosiahli dohodu, ktorú však musia schváliť jednotlivé vlády. "Bude to konečná dohoda, ak získame súhlas vlád," povedal, pričom neuviedol podrobnosti.

Vyjednávač Spojených štátov amerických Christopher Hill označil predbežnú dohodu za veľmi obsiahlu, podrobnú a užitočnú. "Čína dala dokopy veľmi pekné spoločné vyhlásenie. Je tam mnoho detailov. Je veľmi užitočné," opísal navrhovaný dokument.

Vyslanci oboch kórejských republík, Číny, USA, Japonska a Ruska vo štvrtok začali ďalšie kolo dlhotrvajúcich rozhovorov zamerané na uplatňovanie februárovej historickej dohody o ukončení severokórejského jadrového programu. Výsledkom najnovšieho kola má byť plán odstavenia významných jadrových zariadení a ohlásenia všetkých jadrových programov, ktoré komunistická krajina desaťročia udržiavala v tajnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu