Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Bude patriť k najväčším na svete: Erdogan otvoril nové letisko v Istanbule

Erdogan otvoril nové letisko v Istanbule Zobraziť galériu (3)
Erdogan otvoril nové letisko v Istanbule (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok neďaleko veľkomesta Istanbulu otvoril nové medzinárodné letisko za 11,7 miliardy dolárov. Malo by byť najväčším v krajine a jedným z najväčších na svete. Nové letisko však v dôsledku omeškaných stavebných prác pravdepodobne začne naplno fungovať až v januári, informovala agentúra Reuters.

Letisko by malo byť schopné odbaviť ročne 90 miliónov cestujúcich, povedal Erdogan na otváracom ceremoniáli, počas ktorého sa po halách previezol v autíčku aj so svojou manželkou. Nový dopravný uzol má podľa tureckého prezidenta dostať názov Istanbulské letisko a prispeje k začleneniu Turecka do svetovej ekonomiky. Slávnostné otvorenie nového letiska sa konalo pri príležitosti dňa Tureckej republiky.

Erdogan otvoril nové letisko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

"Prevádzkou Istanbulského letiska sa bude musieť prebudovať európsky vzdušný priestor," objasnil Erdogan s tým, že očakáva jeho využitie aj na množstvo medzikontinentálnych letov. Letisko však počas prvých dvoch mesiacov od uvedenia do prevádzky bude vypravovať iba lety v rámci Turecka a niekoľko medzinárodných, dodal Reuters. Výstavbu letiska sprevádzajú rôzne komplikácie a kritika za zlé pracovné podmienky. Vo februári ministerstvo práce informovalo, že od začiatku výstavby v roku 2015 prišlo na tomto stavenisku o život už 27 robotníkov. V septembri polícia pozatýkala protestujúcich pracovníkov letiska.

Erdogan otvoril nové letisko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Pôvodne sa hovorilo o ambicióznom pláne - do 48 hodín od pondelňajšieho otvorenia nového letiska mali byť naň presmerované všetky lety z Atatürkovho medzinárodného letiska v Istanbule, ktoré patrí k piatim najrušnejším letiskám v Európe. Národná letecká spoločnosť Turkish Airlines potvrdila, že nové letisko bude zatiaľ vybavovať iba niekoľko letov do Ankary, Izmiru a Antalye. Z medzinárodných letov to budú destinácie severný Cyprus a Azerbajdžan. Zvyšné lety ostanú do konca tohto roka v kompetencii Atatürkovho medzinárodného letiska.

Viac o téme: LetiskoTureckoIstanbulRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu