Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zabitie novinára Chášukdžího: Trump sa zlostí a hovorí o totálnom fiasku

Džamál Chášukdží
Džamál Chášukdží (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump oznámil, že v stredu popoludní ho americkí predstavitelia, ktorí sa zaoberajú zavraždením novinára Džamála Chášukdžího saudskoarabskými agentmi, budú o prípade informovať.

Pozajtra "už budeme vedieť takmer všetko, čo sa dá (o tom) vedieť", uviedol v utorok Trump. Vraždu Chášukdžího označil americký prezident za "totálne fiasko". A dodal, že Saudská Arábia nemala nikdy ani len uvažovať o  zavraždení kritického novinára, prispievajúceho pre denník The Washington Post. Trump vyhlásil: "Ale uvažovali o tom a aj všetko ostatné, čo urobili, bolo veľmi zlé." Šéf Bieleho domu zopakoval, že saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán popiera, že vedel o pláne na vraždu ešte pred jej vykonaním.

Trump v utorok už skôr na stretnutí s novinármi v Oválnej pracovni Bieleho domu kritizoval saudskoarabskú operáciu, pri ktorej zabili novinára Chášukdžího, a povedal, že to bolo jedno z "najhorších ututlávaní v dejinách ututlávaní". Prezident reportérov informoval, že čoskoro očakáva úplnú správu o vražde. Dodal však: "Mali veľmi zlý pôvodný plán." A "uskutočnili ho veľmi zle".

Saudská Arábia vyhlásila, že Chášukdží, ktorí písal kritické články o saudskoarabskom korunnom princovi Muhammadovi bin Salmánovi, zomrel nešťastnou náhodou 2. októbra pri potýčke na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule. Avšak tureckí predstavitelia tvrdia, že novinára mučil, zabil a rozštvrtil 15-členný saudskoarabský tím a predstavitelia kráľovstva naplánovali vraždu niekoľko dní vopred.

Saudskoarabský korunný princ nazval vraždu novinára ohavným činom

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán označil v stredu vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule za "ohavný čin, ktorý nemožno ospravedlniť". Zároveň vyjadril presvedčenie, že táto kauza "nevrazí klin" medzi Rijád a Ankaru. Korunný princ sa takto podľa agentúry AP vyjadril na investičnom summite s názvom The Future Investment Initiative, ktorý sa tento týždeň koná v Rijáde a ktorý zatienila práve vražda novinára. 

Svoju účasť na tomto fóre, prezývanom aj "Davos v púšti", totiž pre Chášukdžího násilnú smrť odriekli šéfovia ekonomických rezortov zo Spojených štátov, Británie a Francúzska, ktorí majú so Saudskou Arábiou uzavreté veľké zbrojné kontrakty. Vraždu novinára opísal princ Muhammad bin Salmán na konferencii ako "bolestivú, strašnú a neospravedlniteľnú" a podľa agentúry DPA prisľúbil, že vrahovia Chášukdžího budú postavení pred spravodlivosť. Podľa princa sa mnohé strany snažia celú kauzu využiť práve na to, aby "vrazili klin" medzi Saudskú Arábiu a Turecko. 

"Chcem im odkázať: nepodarí sa im to, pokým je saudskoarabským kráľom Salmán a korunným princom Muhammad bin Salmán, a Erdogan je tureckým prezidentom," povedal korunný princ. Muhammad bin Salmán na summite hovoril aj o svojej "vojne", ktorá Blízky východ navracia k jeho slávnej minulosti. O vojne, ktorú vojenská koalícia na čele s Rijádom už niekoľko rokov vedie v Jemene, sa však vo svojom prejave vyslovene nezmienil. Po tom ako dohovoril si princ vyslúžil búrlivý potlesk publika, informovala AP. 

Viac o téme: Donald TrumpDžamál ChášukdžíZabitie novinára
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu