Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéfka CIA si vraj v Turecku vypočula nahrávky vraždy saudskoarabského novinára

Gina Haspelová
Gina Haspelová (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

ISTANBUL - Riaditeľka americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Gina Haspelová si počas svojej návštevy Turecka vypočula zvukové nahrávky vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. V stredu večer o tom informoval denník Washington Post s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s prípadom.

Denník v správe citoval jeden zdroj, ktorý zvukový dôkaz označil za "závažný a presvedčivý" a dodal, že tento materiál bude možno ešte viac nútiť Spojené štáty, aby donútili Saudskú Arábiu zodpovedať sa za Chášukdžího smrť. Nie je jasné, kto Haspelovej prehral zvukové záznamy. Ankara zatiaľ túto správu Washington Post oficiálne nepotvrdila ani nepoprela, uviedla vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

Chášukdží, hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a prispievateľ denníka Washington Post, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule.

Rijád popieral, že by čokoľvek vedel o tom, čo sa stalo 59-ročnému novinárovi, a až minulú sobotu oznámil, že Chášukdží zomrel na konzuláte pri "pästnom súboji". Neskôr saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr označil novinárovu smrť za "vraždu" spáchanú pri "zločineckej operácii".

Provládne turecká médiá posledné tri týždne takmer denne prinášajú informácie uniknuté z vyšetrovania vraždy a aj podrobnosti z údajných nahrávok. V správach týchto médií sa tvrdí, že Chášukdžího mučilo a zavraždilo 15-členné "komando zabijakov" zo Saudskej Arábie. Turecká vláda sa zatiaľ k údajným zvukovým nahrávkam detailne nevyjadrila. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v stredu zaviazal, že "nedovolia zodpovedným osobám vyhnúť sa spravodlivosti".

Viac o téme: VraždaNovinárGina HaspelováDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu