Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hurikán Michael po sebe zanechal nepredstaviteľnú skazu: 12 mŕtvych, VIDEÁ totálnej spúšte

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/AP/Chris O'Meara/Gerald Herbert/Douglas R. Clifford/Tampa Bay Times)

WASHINGTON - Počet obetí hurikánu Michael v USA dnes vzrástol na najmenej 12 po tom, čo päť mŕtvych oznámil štát Virginia. Podľa médií bilancia mŕtvych a zranených zrejme ešte stúpne, pretože záchranári stále pátrajú v troskách. Niektoré oblasti na Floride, kde zahynuli najmenej štyria ľudia, sú navyše zle prístupné kvôli poškodeným mostom. Michael ako jedna z najsilnejších búrok americkej histórie udrel na juhovýchod Spojených štátov v stredu.

Veterná smršť menom Michael má prvú obeť: FOTO Hurikán odrezal od sveta tisíce ľudí

Živel po prechode pevninou zoslabol na tropickú búrku a vydal sa naspäť nad oceán, zanechal však po sebe obrovskú spúšť a spôsobil nevyčísliteľné škody.

Hurikán Michael po sebe
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Chris O'Meara)

Floridský guvernér Rick Scott ešte pred úderom hurikánu nariadil evakuáciu približne 375-tisíc ľuďom žijúcim na pobreží Mexického zálivu, mnohí však jeho výzvu zrejme ignorovali. V oblasti zatvorili do konca týždňa všetky školy i úrady.

Hurikán Michael po sebe
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Chris O'Meara)

Hurikán Michael zanechal "nepredstaviteľnú skazu", povedal pre americké médiá Scott. "Toľko životov bol navždy zmenených, tak veľa rodín prišlo o všetko..." pokračoval.

Povolaná armáda, záchranári ako aj samotní obyvatelia sa začínajú pomaly vracať do zdevastovaných a zaplavených oblastí. Mohutný vietor zdevastoval celé územia a bez prúdu sú stále státisíce domácností.

Hurikán Michael po sebe
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Chris O'Meara)

Michael po svojom prechode z Floridy, kde jeho sprievodný vietor dosahoval v nárazoch rýchlosť až 250 kilometrov za hodinu, začal na juhozápade štátu Georgia trochu slabnúť, pokračoval ďalej cez Južnú a Severnú Karolínu. Z hurikánu štvrtej kategórie zoslabol na hurikán kategórie prvej a následne na tropickú búrku, pričom v štáte Virgínia sa pohol smerom nad oceán.

Živel zdevastoval celé územia, najhoršie sú na tom floridské mestá Panama City a Apalachicola, ako aj celá tamojšia oblasť Panhandle.

Viac o téme: Hurikán Michael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu