Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európski ministri životného prostredia chcú zníženie emisií CO2 o 40 % do roku 2030

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL/LUXEMBURG - Európski ministri životného prostredia na utorkovom zasadnutí v Luxemburgu potvrdili ambíciu EÚ znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov najmenej o 40 percent v porovnaní so stavom z roku 1990. Rada EÚ pre životné prostredie odmietla návrhy Európskej komisie (EK), ktorá chcela zvýšiť tento cieľ na 45 percent.

Diskusie na úrovni ministrov boli poznačené aj pondelňajšou správou expertov OSN pre klimatické zmeny. Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) v správe zdôraznil potrebu obmedzenia globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia nad úroveň spred doby industrializácie a nevyhnutnosť zvýšiť celosvetové úsilie o zníženie emisií skleníkových plynov.

Rada ministrov vo svojich záveroch - s ohľadom na decembrový klimatický summit OSN v Katoviciach (COP24) - potvrdila odhodlanie EÚ dosiahnuť 40-percentné zníženie emisií. V dokumente nie je spomenutá možnosť dosiahnuť 45-percentné obmedzenie emisií skleníkových plynov.

Eurokomisár pre klimatické zmeny a energetiku Miguel Arias Caňete naznačil, že podľa dostupných výpočtov by sa nový cieľ (45 percent) dosiahol za predpokladu, že sa na úrovni celej EU zavedú do praxe všetky rozhodnutia týkajúce sa úspor energie a rozvoja obnoviteľných zdrojov energie.

Komisia v júni oznámila zvýšenie cieľov v týchto dvoch oblastiach: zlepšenie energetickej účinnosti o 32,5 percent namiesto pôvodných 30 percent a zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov na celkovom podiele výroby energie o 32,5 percenta namiesto predošlých 27 percent.

Podiel EÚ na globálnych emisiách skleníkových plynov klesol z odhadovaných 17,3 percenta v roku 1990 na 9,9 percenta v roku 2012. Únia deklaruje, že chce zostať globálnym lídrom v boji proti klimatickým zmenám. Tento záväzok v utorok potvrdila aj rakúska ministerka pre udržateľnosť a cestovný ruch Elisabeth Köstingerová, ktorá predsedala Rade ministrov.

"Opäť sme zdôraznili, že EÚ bude aj naďalej lídrom v celosvetových aktivitách v oblasti boja proti zmene klímy. EÚ musí zohrať v tejto dôležitej otázke kľúčovú úlohu," zdôraznila Köstingerová, podľa ktorej závery zo zasadnutia v Luxemburgu dávajú EÚ silnú a konzistentnú pozíciu pre COP24.

Sólymos: Slovensko presadzovalo 30-percentné zníženie emisií pre nové autá

 

Minister životného prostredia SR László Sólymos upozornil, že o konečnom percentuálnom pomere, ktorý by sa mal stať skutočnosťou do roku 2030, rozhodne trialóg, čiže rokovania s Európskym parlamentom (EP) a Európskou komisiou (EK).

Exekutíva EÚ pôvodne navrhla, že emisie CO2 nových automobilov a malých úžitkových vozidiel by mali do roku 2030 klesnúť o 30 percent. Poslanci EP však začiatkom októbra schválili ambicióznejší cieľ a posunuli pokles emisií u novo predávaných áut až o 40 percent oproti hodnotám v roku 2021.

Sólymos pred novinármi uviedol, že je to "ťažká téma", a upozornil, že pozíciou Slovenska bolo podporovať návrh eurokomisie, čiže len 30-percentné zníženie emisií. Dodal však, že iné členské štáty mali ambicióznejšie predstavy, aj preto tie rokovania trvali tak dlho.

"Naša pozícia bola taká, aby sme boli ambiciózni na jednej strane, ale na druhej strane musíme dávať dôraz aj na sociálno-ekonomické aspekty tohto rozhodnutia," uviedol minister. Zároveň vysvetlil, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sa snažili, aby sa do tohto rozhodnutia dostali také prvky, ktoré zvýhodnia ekonomicky slabšiu časť Európy. "To platí aj pre nás, nehovoriac o tom, že na Slovensku je automobilový priemysel veľmi silný, takže sa budeme snažiť vyjednať pre Slovensko - spolu s ďalšími štátmi Vyšehradskej štvorky a východnej Európy - také podmienky, aby tie rozhodnutia boli únosné pre trh, pre občanov a pre priemysel," opísal situáciu.

Aj napriek snahám SR a ostatných krajín zo strednej a východnej Európy zachovať 30-percentnú hranicu Rakúsko ako krajina predsedajúca Rade EÚ nakoniec dohodlo prijateľný kompromis na úrovni 35 percent. "Ale ani to nemusí byť konečné číslo," upozornil Sólymos. "Lebo ak Európsky parlament odhlasoval 40 percent a budú rokovania o konečnom čísle, kde sa bude treba dohodnúť," odkázal na nadchádzajúce rokovania Rady s EP a eurokomisiou.

Sólymos zároveň upozornil, že Slovensko spolu s Poľskom a Bulharskom, ku ktorým sa pripojili aj Česká republika, Maďarsko a Rumunsko, využili utorňajšie zasadnutie v Luxemburgu na to, aby upozornili na riziká spojené s novým nariadením, ktoré môžu mať podobu odpredávania zastaraných dieselových áut zo Západu do východnej Európy.

"Keď táto norma vstúpi do platnosti, tak to bude znamenať, že staré dieselové autá na Západe sa už nebudú predávať a kupovať. Už dnes v Nemecku zavádzajú rôzne nízkoemisné zóny a to môže viesť k tomu, že nepredajné autá poputujú na východ a budeme mať problém s emisiami a so znečistením ovzdušia," upozornil minister. Zdôraznil, že na úrovni EÚ treba nájsť riešenie, aby sa zamedzilo tomu, že budú staršie autá končiť "u nás".

Viac o téme: Životné prostredieLuxemburgSkleníkové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu