Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vražedná umelá droga má ďalšiu obeť: Počet obetí v Česku stúpol na 23

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Nebezpečný syntetický kanabinoid, ktorý sa šíri Moravou a Sliezskom, má už druhú obeť na živote. Kriminalisti v Českej republike pri objasňovaní prípadov zistili, že 45-ročného muža, nájdeného pred týždňom v okrese Opava, tiež zabila smrtiaca droga. Počet otrávených ľudí tak stúpol na 23, dvaja z nich zomreli. Navyše, polícia v tejto kauze obvinila ďalšieho mladíka, takže počet stíhaných je v súčasnosti sedem. V pondelok to napísal spravodajský portál Novinky.cz.

Hovorkyňa polície Gabriela Pokorná uviedla, že podľa dostupných informácií muž v okrese Opava užil syntetickú látku a následne sa uňho objavili zdravotné ťažkosti. Ošetril ho lekár a nakrátko bol aj hospitalizovaný. Muž však napriek tomu drogu užil znova a zrejme ešte vo väčšom množstve než prvýkrát - navyše, skombinoval ju s alkoholom, dodala hovorkyňa.

Znalec po súdnej pitve skonštatoval, že muž bol intoxikovaný syntetickými kanabinoidmi. K rovnakému záveru dospel po skúmaní aj odborník na chémiu.

Posledným podozrivým v tomto prípade je 18-ročný mladík, obvinili ho z trestného činu nedovolenej výroby a iného zaobchádzania s omamnými látkami a jedmi. Hrozí mu päť rokov väzenia, uviedla podľa portálu Novinky.cz Pokorná.

Policajná hovorkyňa spresnila, že polícia už našťastie nezaznamenala nové prípady intoxikovaných ľudí, zrejme aj vďaka masívnej medializácii prípadu.

Syntetické kanabinoidy sú nebezpečné látky, ktoré v mozgu pôsobia na rovnaké receptory ako THC, jedna z hlavných aktívnych zložiek konope. Často ich predávajú ako legálne alternatívy zakázaných látok. Vyzerajú ako sušená rastlinná hmota podobná nadrvenému konope alebo rastlinnému koreniu. Užívatelia väčšinou tieto látky fajčia. Niekedy sa však syntetické kanabinoidy môžu objavovať aj v kryštalickej podobe, napísal portál iRozhlas.cz.

Viac o téme: DrogaJedKanabinoid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu