Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Exprezident Salvádoru spreneveril viac ako 300 miliónov: Za mrežami si posedí desať rokov

Bývalý prezident spreneveril viac ako 300 miliónov dolárov. Zobraziť galériu (2)
Bývalý prezident spreneveril viac ako 300 miliónov dolárov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvador Melendez)

SAN SALVADOR - Bývalého salvádorského prezidenta Elíasa Antonia Sacu odsúdili v stredu na desaťročné väzenie po tom, ako sa priznal k tomu, že zo štátnej pokladnice spreneveril vyše 300 miliónov dolárov (258 miliónov eur). Saca (53) sa stal po vynesení verdiktu prvým salvádorským exprezidentom usvedčeným z korupcie, informovala agentúra AP.

Exprezident a jeho päť dlhoročných spolupracovníkov ešte pred vynesením rozsudku súhlasilo s tým, že sa výmenou za nižšie tresty priznajú k spáchaniu trestných činov.  Sacu a jeho bývalého tajomníka Élmera Charlaixa odsúdil salvádorský súd na päť rokov väzenia za spreneveru a ďalších päť rokov za pranie špinavých peňazí. Pred dohodou o vine a treste hrozilo tejto dvojici až 30-ročné väzenie. 

Bývalý prezident spreneveril viac
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvador Melendez)

Štyroch ďalších obžalovaných exprezidentových bývalých spolupracovníkov, ktorí taktiež pristúpili na dohodu o vine a treste, odsúdili na 3-5 rokov väzenia. Verdikt doposiaľ nie je známy len v prípade jedného Sacovho spolupracovníka, ktorý sa k trestnému činu nepriznal a pre ktorého prokuratúra žiadala 16-ročné väzenie.  Sacu, ktorý bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2004-09, zatkli spoločne s jeho šiestimi niekdajšími spolupracovníkmi v októbri 2016. 

Viac o téme: ExprezidentOdsúdenieSalvádorTony Saca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu