Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tvrdšie pravidlá na sociálnych sieťach schválené: EÚ vyhlásila vojnu Facebooku a Google

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke, File)

ŠTRASBURG - Európsky parlament dnes v prvom čítaní schválil kontroverznú smernicu, ktorá má majiteľom autorských práv dať nárok na podiel z využitia ich diel internetovými gigantmi, ako je Google či Facebook.

"Obrovské americké platformy zarábajú peniaze zatiaľ čo naši tvorcovia bankrotujú. Preto musíme posilniť ich práva a učiniť platformy zodpovednými. Je to dobrý signál pre náš tvorivý priemysel v Európe,“ vyhlásil parlamentný spravodajca Axel Voss. Poslanci prijali jeho návrh v pomere 438 ku 226 hlasom.

Už v úvode hlasovaní zákonodarcovia neprijali návrh zamietnuť celú smernicu. O kontroverznosti témy svedčilo viac ako 250 pozmeňovacích návrhov. Ďalším krokom bude vyjednanie konečnej podoby normy s členskými štátmi a Európskou komisiou, ktorú bude EP znovu schvaľovať hlasovaním.

Pre bežného užívateľa by však zavedenie smernice podľa EP nemalo predstavovať akúkoľvek zmenu. Neohrozí to ani tvorcov populárnych obrazových vtipov „meme“ či odvodených autorských diel.

Tvrdšie pravidlá na sociálnych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/European Parliament)

Vydavatelia si pochvaľujú

Dnešný súhlas Európskeho parlamentu s návrhom smernice o autorskom práve je podľa vydavateľov tlače aj autorov krok, ktorý povedie k spravodlivému odmeňovaniu tvorcov obsahu na internete. Internetové firmy, ktoré ich tvorbu preberajú, sa s nimi doteraz o reklamné príjmy nemuseli deliť. Vyplýva to z reakcií Únie vydavateľov či Európskeho združenia autorských asociácii GESAC.

"Smernica vytvára predpoklady na to, aby práva autorov boli chránené aj v podmienkach digitálneho sveta, kedy je nesmierne jednoduché odcudzovať a ďalej neriadene šíriť obsah prostredníctvom všetkých kanálov, sietí a platforiem, ktoré tento svet poskytuje," uviedol výkonný riaditeľ Únie vydavateľov Václav Mach. "Je predpoklad, že smernica bude schválená v súčasnom funkčnom období Európskeho parlamentu a komisie," dodal.

Axel Voss
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Europarl_da)

Podľa Európskeho združenia autorských asociácií GESAC europoslanci nepodľahli obrovskému tlaku, ktorý na ne vyvíjala kampaň vedená technologickými gigantmi. "Dnešný deň znamená pre Európu víťazstvo a nezávislosť na technologických gigantoch, ktorí profitujú zo zastaranej legislatívy, ďalej tak posilňujú svoju dominanciu a vysávajú Európu a európskych tvorcov," uviedol prezident združenia Anders Lassen. Z vyváženej legislatívy budú podľa GESAC ťažiť európski občania, obchod, tvorcovia a celá Európa.

Viac o téme: Sociálne sieteSmernicaAutorské právaCopyrightEurópsky parlamentEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu