Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Putin pozoroval svoju armádu: FOTO Navštívil rozsiahle vojenské cvičenie Vostok

Vladimir Putin počas návštevy vojenského cvičenia. Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin počas návštevy vojenského cvičenia. (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

ČITA - Ruský prezident Vladimir Putin vykonal vo štvrtok inšpekciu týždeň trvajúceho vojenského cvičenia na východe Sibíri, ktorého sa zúčastňuje približne 300.000 vojakov. Tieto manévre sú označované za vôbec najväčšie, aké kedy Rusko uskutočnilo, uviedla agentúra AP.

Putin na strelnici v Čitskej oblasti ocenil, že vojaci zvládajú plnenie úloh na "vysokej úrovni", a zdôraznil, že cvičenie nie je namierené voči žiadnej krajine. "Rusko je mierumilovný štát," uviedol. "Nemáme a ani nemôžeme mať žiadne agresívne plány".

Vladimir Putin počas návštevy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Viac ako 3000 čínskych vojakov doplnilo príslušníkov ruskej armády na cvičení, ktoré má svedčiť o rozvíjajúcich sa vojenských vzťahoch medzi Moskvou a Pekingom. Čínske médiá opisujú účasť Ľudovej oslobodeneckej armády na manévroch ako vôbec najväčšie vyslanie čínskych síl na vojenské cvičenie do zahraničia. 

Vladimir Putin počas návštevy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Cvičenie sa koná v čase eskalujúceho napätia medzi Moskvou a Západom pre obvinenia z ruského zasahovania do západných záležitostí, ako aj v čase prebiehajúcich vojenských konfliktov na Ukrajine a v Sýrii. Severoatlantická aliancia už skôr odsúdila cvičenie s tým, že ide o skúšku na "rozsiahly konflikt". Na manévroch Vostok 2018, ktoré sa konajú od Sibíri cez Ďaleký východ, arktickú oblasť až po Tichý oceán, sa zúčastňuje 36.000 tankov a iných bojových vozidiel spolu s 80 vojnovými loďami a tisíckou ruských lietadiel.

Viac o téme: CvičenieArmádaRuskoVladimir PutinVostok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu