Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NATO vysiela varovný signál: Rusko posilňuje prítomnosť svojho námorníctva v Stredozemnom mori

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: TASR - AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia (NATO) tvrdí, že ruské námorníctvo posilňuje svoju prítomnosť v Stredozemnom mori, v čase keď sa stupňuje napätie pre vojnu v Sýrii.

"Nebudeme špekulovať o úmysle ruskej flotily, ale je dôležité, aby sa všetci aktéri v regióne správali zdržanlivo a vyhli sa zhoršovaniu už aj tak katastrofálnej humanitárnej situácie v Sýrii," vyjadrila sa hlavná hovorkyňa NATO Oana Lungescu. Ako dodala, viaceré z ruských lodí sú vybavené strelami s plochou dráhou letu.

Od ruských predstaviteľov z oblasti obrany sa nepodarilo v tejto súvislosti dostať vyjadrenie, informuje agentúra AP. Za uplynulé tri týždne sa pridalo k ruskej flotile najmenej osem lodí, medzi nimi aj raketový krížnik a dve ponorky s raketami. Správy ruských médií naznačujú, že v Stredozemnom mori má ruské námorníctvo okolo 15 plavidiel.

Rusko, ktoré podporuje vládne sily v Sýrii, opakovane tvrdí, že povstalci pripravujú v provincii Idlib chemický útok, čím chcú vyprovokovať Západ k napadnutiu sýrskych jednotiek. Ruský denník Moskovsky Komsomolets píše, že posilňovanie námorníctva je spojené práve s touto možnou situáciou.

Západné štáty a nezávislí analytici tvrdia, že sýrske vládne jednotky vykonali počas občianskej vojny niekoľko chemických útokov. Rusko aj Sýria popierajú, že by vládne sily niekedy použili chemické zbrane. Spojené štáty sa zaviazali, že ak sýrske jednotky použijú v Idlibe chemické zbrane, budú reagovať.

Viac o téme: NámorníctvoRuskoNATOSýriaStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu